Risico’s beheersen met directiebeoordeling

De directiebeoordeling is een effectief instrument om de risico’s te beheersen en het arbomanagementsysteem binnen uw organisatie te verbeteren. Maar wat houdt zo’n beoordeling eigenlijk in? De directiebeoordeling, ook wel management review genoemd, biedt transparantie in het arbo- milieu en kwaliteitsbeleid, de relevante processen en de verantwoording. Thema’s die verder reiken dan het bedrijfsterrein. Goede communicatie en openheid met stakeholders, omwonenden en overige belanghebbenden zijn hierin uitermate belangrijk.

Analyse 

Bij een beoordeling moeten eerst alle relevante gegevens in kaart gebracht worden:

  • resultaten van de vorige directiebeoordeling;
  • resultaten van audits, inspecties, analyses, incidenten;
  • externe marktgegevens (benchmarking);
  • klachten van medewerkers, klanten en omwonenden
  • informatie over incidenten, (bijna-)ongevallen en gevaarlijke situaties;
  • informatie over actuele wet- en regelgeving;
  • informatie over beleidswijzigingen betreffende beheersing van arborisico’s.

Frequentie

Hoewel de directiebeoordeling geen directe wettelijke basis kent, stellen bepaalde normen dat de directie het zorgsysteem periodiek moet beoordelen om risico’s te kunnen beheersen en  verbeteringen te kunnen doorvoeren. Zoals bijvoorbeeld de ISO 14001 voor milieu, de ISO 9001 voor kwaliteit, of de OHSAS 18001; de internationaal erkende en certificeerbare norm voor arbomanagementsystemen. Hoe vaak zo’n beoordeling moet plaatsvinden is niet vastgesteld. Wél moet je de reden waarom je een bepaalde frequentie hanteert altijd kunnen motiveren. Daarbij is 1 keer per jaar veelal de minimale certificatie-eis. Toch kan het in bepaalde gevallen nodig zijn om deze frequentie (tijdelijk) te verhogen. De beoordelingsfrequentie wordt bepaald op basis van:

  • de grootte van de (arbo)risico’s en gevaren;
  • de mogelijkheden van de organisatie om verbeteringen door te voeren;
  • de mate waarin het arbomanagementsysteem in de DNA van de organisatie is opgenomen.

Meer informatie

Meer lezen over de directiebeoordeling? Klik hier en u leest het verder op de website van Arbeidsveiligheid. Voor informatie, literatuur en wetgeving betreffende arbeid en veiligheid kunt u terecht op de site van Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en arbomanagementsystemen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Arbeidsveiligheid.net

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.