Op de Nederlandse bouwplaatsen hebben zich in 2016 maar liefst 470 ernstige ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen in totaal zestien doden. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) denkt dat dit vooral komt door het stijgend aantal uitzendkrachten, zzp’ers en buitenlandse werknemers dat in de bouw actief is. De Inspectie ziet op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is.
De bouwsector is een sector met grote risico's. In de bouw werken circa 400.000 werknemers, 110.000 zelfstandigen en meer dan 10.000 uitzendkrachten. Bouwlocaties zijn complexe arbeidsplaatsen waar meerdere bedrijven en zelfstandigen gelijktijdig aan het werk zijn.
De grootste risico’s in de bouw liggen op het gebied van:
Daarnaast ontbreken goede samenwerkingsafspraken tussen de partijen. Maar die zijn wel nodig, want bij een bouwproject zijn veel verschillende partijen betrokken. Vaak is onduidelijkheid wie verantwoordelijk is voor wat. De Inspectie SZW ziet het liefst dat er op drukke bouwplaatsen één iemand wordt belast met de controle op de totale veiligheid.
Om ervoor te zorgen dat er gezond en veilig kan worden gewerkt is het belangrijk om integraal naar het bouwproces te kijken. Dat wil zeggen dat niet alleen alle samenwerkende partijen worden meegenomen, maar ook elke fase van het proces: ontwerp, uitvoering, gebruik en sloop. De Inspectie benoemt in de publicatie Samen veilig en gezond bouwen (mei 2017) drie aspecten:
Bekijk onze opleidingen veiligheidskunde.