Internationaal gezien blijft Nederland achter in het aantal technisch afgestudeerden ten opzichte van buurlanden Duitsland en België, maar ook ten opzichte van het gemiddelde in de hele EU. Dat blijkt het onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met advies- en ingenieursbureau DHV.
De grootste problemen zullen ontstaan onder de groep HBO-plussers. Maar ook aan de onderkant ontstaan er tekorten. Voor een deel komen de problemen door de lage instroom doordat jongeren massaal technische studies links laten liggen. Daarnaast is de vergrijzing een probleem: 43% van de werknemers in deze sector is ouder dan 45. Terwijl dat bijvoorbeeld in de dienstensector maar rond de 30% ligt.
De technische branche staat bol van innovaties. Een uitgelezen kans om medewerkers mee te laten groeien en hun verantwoordelijkheden en werk uitdagender en boeiender te maken. Een grote rol is hierin weggelegd voor opleiding en ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld klimaattechniek. Een specialisme, want elk proces, elke installatie, elke machine is uniek en vraagt om technische oplossingen op maat, vanaf ontwerp, engineering realisatie en in bedrijfstelling tot en met service en onderhoud. Hier op speelt de opleiding Klimaattechniek algemeen (KLIA) prachtig op in. Dit geldt trouwens niet alleen voor de mensen die op dit moment al in de sector werken; juist ook voor nieuwe- en zij-instromers. Uit een ander onderzoek van Intelligence Group blijkt namelijk dat 167.000 ex-technici bereid zijn terug te keren naar de techniek. Hiervan wil bijna 50% zich laten bijscholen voor een aantrekkelijke functie. De onderzoekers concluderen dan ook dat de arbeidsreserve van technici met interesse in een technische functie op de Nederlandse arbeidsmarkt nog aanzienlijk is. Wij sluiten ons hier helemaal bij aan.
Bron: Onderzoek “Toekomst van de industrie"