Stress is beroepsziekte nummer 1!

Bijna 1 miljoen Nederlanders kampen met burn-outverschijnselen, ongeveer 1 op de 8 werknemers wordt hierdoor getroffen. Onder andere slapeloosheid, oververmoeidheid, somberheid, labiel zijn en kortaf reageren behoren tot de symptomen. Werkstress is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van ziekmeldingen. Minister Asscher van Sociale Zaken betitelt werkstress als een ‘groot maatschappelijk probleem’. Hij organiseerde onlangs de ‘check je werkstress-week’ waarbij verschillende werkgevers en werknemers meededen met diverse activiteiten om werkstress aan te pakken en werkplezier te vergroten. Maar waar komt stress nu precies door, wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we het tegengaan?
 
Stressfactoren
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea geeft aan dat het aantal stressfactoren in onze levens op dit moment groter lijkt dan ooit. Senior adviseur Marga Cats adviseert dagelijks organisaties op het gebied van gezondheidsmanagement en is een kenner als het gaat om werkstress. ‘Door de recessie zijn we bang onze baan te verliezen en is de werkdruk gestegen. Door de vergrijzing moeten we vaak langer doorwerken. Daarnaast leven we in een 24 uurseconomie waarin we ook in onze vrije tijd steeds meer bezig zijn met ons werk. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn we bovendien continu bereikbaar. Handig, maar ons lichaam krijgt zo eigenlijk onvoldoende kans om te ontspannen en herstellen’, aldus Cats. In tegenstelling tot vroeger, waar we vaak onze ouders volgden qua carrière, is tegenwoordig alles mogelijk. Dit draagt ook bij aan werkstress: als iets niet lukt, dan moet er harder worden gewerkt. Als men hier constant mee te maken heeft dan kan deze prestatiedruk leiden tot een burn-out. Vooral jongeren zijn hier erg gevoelig voor, zo blijkt uit een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
 
Op tijd ingrijpen
De meeste werknemers denken vaak dat toegeven aan de symptomen beschouwd wordt als aanstelleritis. Vaak wordt gedacht: waarom kan ik wel naar de winkel en niet naar mijn werk? De klachten zijn namelijk ongrijpbaar, zo is een gebroken been veel duidelijker. Zowel voor de werknemer zelf als voor de omgeving. Deze klachten zelf erkennen is één stap, maar ze uiten naar bijvoorbeeld de werkgever is lastiger. De klachten kunnen namelijk leiden tot een vermindering van de productiviteit en in het ergste geval zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Toch kunnen klachten beter snel worden gemeld, want de werkgever is vaak primair verantwoordelijk voor het ontstaan van de (psychische) klachten. Cats vertelt: ‘De wetgeving is daar niet voor niets zo duidelijk in. Ga dus in gesprek met de leidinggevende en doe dat op tijd, want niets is zo belastend als een psychisch probleem.’
 
Wilt u meer inzicht krijgen in uw persoonlijke stijl van werken en hoe u effectiever en efficiënter kunt werken? Volg dan onze training Timemanagement of Omgaan met Werkdruk en Stresshantering.
 
Bron: Intermediair

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.