Kortgezegd betekent ‘Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB)’ dat de opdrachtgever op afstand toezicht houdt op het werk dat een opdrachtnemer uitvoert. Tegenwoordig wordt SCB vooral toegepast bij de toezicht op grootschalige projecten door non profit- en overheidsorganisaties.
Bij SCB is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor de realisatie van het werk, de werkwijze en het kwaliteit managementsysteem. Terwijl de opdrachtgever zich voornamelijk focust op het formuleren van het gewenste resultaat, beheersing van het contract en het risico gestuurd toetsen of aan de contracteisen wordt voldaan.
Door middel van toetsen of audits kan de opdrachtgever de werkzaamheden die de opdrachtnemer verricht - en daarmee ook de risico’s, beheersen. Op basis van de auditresultaten kan de opdrachtnemer worden (bij)gestuurd. Daarnaast wordt de rechtmatigheid van de opleveringen en de betalingen geborgd. Bij SCB audits wordt er op een aantal punten getoetst. De belangrijkste punten zijn:
De toetsingsaspecten zijn met name gericht op het beperken van risico’s en worden vastgelegd in een zogenaamd toetsplan of auditprogramma. Zo’n plan of programma bestaat uit 3 soorten toetsen:
Bron: Rijkswaterstaat en Lloyd's register (LRQA).