TechniekXL: hét paspoort voor een erkend branchediploma in de techniek

Op 30 september is TechniekXL officieel gelanceerd en gaat de nieuwe website www.techniekxl.nl in de lucht. Dat gebeurt op de vakbeurs WoTS. TechniekXL (voorheen Fedacademie) brengt samenhang in ‘losse’ cursussen en trainingen van negen opleiders in de techniek. Als cursisten hun opleidingen succesvol afronden, krijgen zij een erkend branchediploma. Er zijn branchediploma’s voor vier vakgebieden op drie niveaus.

Competentiepaspoort

Kern van TechniekXL is het competentiepaspoort. Via http://mijn.techniekxl.nl kunnen cursisten inloggen en hun eigen competentieprofiel aanmaken. Cursisten kunnen hier hun cursuspad uitstippelen en hun vorderingen bijhouden.

Wat is TechniekXL?

Stichting TechniekXL is een uniek samenwerkingsverband van werkgevers, werknemers, opleidingsfondsen, brancheverenigingen en negen individuele opleiders. Het gezamenlijke doel is het bevorderen van ‘een leven lang leren’. TechniekXL richt zich primair op bedrijfsopleidingen voor volwassenen die werkzaam zijn binnen de technologische industrie. TechniekXL is intermediair tussen cursisten en opleiders, is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk.

Waarom TechniekXL?

Flexibilisering van arbeid vraagt om flexibele mensen. Wie zich niet schoolt, blijft achter; zeker in een snel veranderende technische omgeving. De cursist ontvangt na het doorlopen van elke afzonderlijke opleiding, training of cursus een deelcertificaat van de desbetreffende opleider. Dankzij TechniekXL krijgen ‘losse’ opleidingen meer waarde doordat zij gezamenlijk leiden naar een officieel erkend branchediploma. Een werknemer vergroot zo zijn marktwaarde en een werkgever vergroot het kennisniveau en de inzetbaarheid van zijn medewerker.

Negen opleiders

Een cursist kan opleidingen bij diverse opleiders volgen om een branchediploma te behalen! De volgende opleiders participeren: Festo, Henkel, Lenze, Pilz, Reed Business Opleidingen, Bosch Rexroth, ROVC, Siemens en SKF.

Vier vakgebieden

Cursisten kunnen opleidingen, trainingen en cursussen volgen voor vier vakgebieden, namelijk Werktuigbouw, Mechatronica (een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek), Industriële Automatisering en Procestechniek.

Drie niveaus

TechniekXL biedt binnen de werktuigbouw drie diplomalijnen aan om de vakkennis te vergroten. De drie diploma’s voor monteur, technicus en engineer zijn vergelijkbaar met de niveaus binnen het reguliere onderwijs (MBO niveau 2 tot en met HBO Bachelor). Externe onderwijsdeskundigen onderzoeken de competenties en stellen diplomalijnen vast. De kwaliteit wordt geborgd door een extern certificeringsbureau (Certech) en door een onafhankelijke examencommissie.

Van Fedacademie naar TechniekXL

TechniekXL begon officieel in 2011 onder de naam Fedacademie. De aangesloten opleiders boden vakvolwassenenonderwijs voor de aandrijftechniek. Inmiddels is het cursusaanbod fors uitgebreid naar meer vakgebieden en er zijn meer opleiders toegetreden. Daarom gaat Fedacademie in 2014 verder onder de naam TechniekXL.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.