Technisch professional moet multidisciplinair zijn

“Als je wilt doorgroeien richting een hogere managementfunctie binnen de techniek moet je multidisciplinair zijn”, zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page Information Technology. “Door de toenemende mate van automatisering en de focus op kostenreductie en efficiency-verhoging, moet je over je eigen discipline heen kunnen kijken.”

Er dreigt in Nederland een groot tekort aan technisch personeel te ontstaan. En niet alleen de vraag naar techneuten stijgt, ook het aantal eisen dat aan de managers binnen de techniek wordt gesteld neemt toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Michael Page.

Technische opleidingen

Uit analyses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig zijn om in de groeiende behoefte te voorzien. Er studeren ondanks allerlei aanmoedigingsinitiatieven structureel te weinig mensen af aan technische opleidingen.

Michael Page richt zich op het invullen van technisch specialistische- en managementfuncties binnen de food, olie en gas, chemie, maakindustrie en hightech en ziet dat er heel weinig professionals zijn die techniek combineren met managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis.

Managementvaardigheden

“Mensen die een technische opleiding hebben gevolgd, groeien vaak door binnen een specialisme. Zij houden zich liever met innovaties bezig dan met de technische, organisatorische of bedrijfskundige implicaties hiervan later in het proces. Dit is de kracht van innovatie, maar tegelijkertijd een valkuil waar vanuit het management voor gewaakt moet worden”, zegt Mischa Voogt. “Bedrijven en organisaties vragen ons daarom in toenemende mate naar kandidaten met goede managementvaardigheden en een procesgerichte mindset.”

 

Technische professionals

Deze veranderde vraag blijkt ook uit het onderzoek: maar liefst 91% van de ondervraagde technische professionals vindt het werk steeds meer multidisciplinair worden. Een ontwikkeling die overigens door bijna alle respondenten als zeer positief wordt ervaren.
Wilt u als ‘techneut’ meer leren op het gebied van bedrijfskunde, processen en projecten? Dan vindt u hiervoor bij NCOI Techniek uitstekende opleidingen op het gebied van Technische Bedrijfskunde, Projectmanagement en voor Technisch Kader en Middenkader

Bron: Michael Page

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.