Menu

Tips voor HR om het onderwerp pensioen behapbaar te maken

De pensioenwetgeving wijzigt voortdurend. Voor HR-afdelingen soms een reden om het onderwerp een beetje links te laten liggen, terwijl ze zich juist proactief en adviserend op zouden moeten stellen om verkeerde pensioenkeuzes van werknemers te voorkomen. In deze tips leest u hoe u dat kunt aanpakken.

Geef regelmatig pensioeninformatie

Er zijn verschillende momenten waarop HR medewerkers kan informeren over hun pensioen. Niet alleen als zij in dienst komen, maar ook als hun functie wijzigt, of als ze gaan trouwen, scheiden of kinderen krijgen. Volgens de Pensioenwet moet de werkgever samen met de pensioenuitvoerder zorgdragen voor tijdige, duidelijke en correcte informatie, bijvoorbeeld op intranet en in interne nieuwsbrieven. Maar met een aantrekkelijke pensioenregeling waarover duidelijk en regelmatig gecommuniceerd wordt, kan een organisatie zich ook onderscheiden van de concurrent. Dit kunt u ook uitdragen in uw arbeidsmarktcommunicatie.

Zorg dat uw kennis up-to-date is

Houd uw pensioenkennis up-to-date. Dat betekent niet dat u alles moet weten, maar wel dat u antwoord kunt geven op de meest gestelde vragen en vragen waar u geen antwoord op kunt geven doorspeelt aan een specialist.

Breng de discussie over het pensioensysteem op gang

Het is uw rol de werkgever ervan bewust te maken dat het huidige pensioensysteem niet meer voldoet. Laat u bijvoorbeeld inspireren door Denemarken. Dit land kent een collectief systeem met een pensioenpotje voor iedereen. Dit maakt het leven niet alleen eenvoudiger en het systeem transparanter, maar ook solidariteit en collectiviteit kunnen voor een groot deel blijven bestaan.

Luister naar de medewerkers

Het is belangrijk dat de pensioenregeling bij het bedrijf, de werknemers en hun competenties past. Praat dus één op één met uw medewerkers over hun pensioensituatie, stel een FAQ op en betrek hen bij de vorm van de regeling en de besluitneming hierover. De werkgever kan de band met de werknemer versterken door middel van een goede pensioenregeling.

Maak het niet ingewikkelder dan nodig is

Een pensioenregeling is toekomstbestendiger naarmate deze eenvoudiger is. Ga bij het opstellen van de regeling uit van de gewenste situatie en breng het veranderingstraject in kaart.

Opleidingen Personeel en Organisatie bij NCOI Opleidingen

Wilt u zich na het lezen van dit artikel (verder) verdiepen in HR-gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan eens de opleidingen Personeel en Organisatie van NCOI Opleidingen.

Bron: PenOActueel

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.