Tips voor HR om het onderwerp pensioen behapbaar te maken

De pensioenwetgeving wijzigt voortdurend. Voor HR-afdelingen soms een reden om het onderwerp een beetje links te laten liggen, terwijl ze zich juist proactief en adviserend op zouden moeten stellen om verkeerde pensioenkeuzes van werknemers te voorkomen. In deze tips leest u hoe u dat kunt aanpakken.

Geef regelmatig pensioeninformatie

Er zijn verschillende momenten waarop HR medewerkers kan informeren over hun pensioen. Niet alleen als zij in dienst komen, maar ook als hun functie wijzigt, of als ze gaan trouwen, scheiden of kinderen krijgen. Volgens de Pensioenwet moet de werkgever samen met de pensioenuitvoerder zorgdragen voor tijdige, duidelijke en correcte informatie, bijvoorbeeld op intranet en in interne nieuwsbrieven. Maar met een aantrekkelijke pensioenregeling waarover duidelijk en regelmatig gecommuniceerd wordt, kan een organisatie zich ook onderscheiden van de concurrent. Dit kunt u ook uitdragen in uw arbeidsmarktcommunicatie.

Zorg dat uw kennis up-to-date is

Houd uw pensioenkennis up-to-date. Dat betekent niet dat u alles moet weten, maar wel dat u antwoord kunt geven op de meest gestelde vragen en vragen waar u geen antwoord op kunt geven doorspeelt aan een specialist.

Breng de discussie over het pensioensysteem op gang

Het is uw rol de werkgever ervan bewust te maken dat het huidige pensioensysteem niet meer voldoet. Laat u bijvoorbeeld inspireren door Denemarken. Dit land kent een collectief systeem met een pensioenpotje voor iedereen. Dit maakt het leven niet alleen eenvoudiger en het systeem transparanter, maar ook solidariteit en collectiviteit kunnen voor een groot deel blijven bestaan.

Luister naar de medewerkers

Het is belangrijk dat de pensioenregeling bij het bedrijf, de werknemers en hun competenties past. Praat dus één op één met uw medewerkers over hun pensioensituatie, stel een FAQ op en betrek hen bij de vorm van de regeling en de besluitneming hierover. De werkgever kan de band met de werknemer versterken door middel van een goede pensioenregeling.

Maak het niet ingewikkelder dan nodig is

Een pensioenregeling is toekomstbestendiger naarmate deze eenvoudiger is. Ga bij het opstellen van de regeling uit van de gewenste situatie en breng het veranderingstraject in kaart.

Opleidingen Personeel en Organisatie bij NCOI Opleidingen

Wilt u zich na het lezen van dit artikel (verder) verdiepen in HR-gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan eens de opleidingen Personeel en Organisatie van NCOI Opleidingen.

Bron: PenOActueel

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.