Menu

Toekomst Ballast Nedam onzeker

Ballast Nedam verkeert in financiële gevarenzone na aanzienlijke financiële stroppen. Het aannemingsbedrijf heeft zwaar geleden onder de continuïteitscrisis en de financiële situatie is nu precair te noemen.

Zelfs het ophogen van eigen vermogen met 30 miljoen met een aandelenemissie dit jaar  heeft niet mogen baten door aanzienlijke stroppen. Het project A15 Maasvlakte-Vaanplein kost Ballast Nedam als mede-uitvoerder meer dan 100 miljoen.  

Crisisstrategie

De bouwcrisis heeft er afgelopen jaren flink ingehakt bij Ballast Nedam. Het bedrijf kreeg minder opdrachten van (lokale) overheden en vanuit de vastgoed en woningmarkt, met als gevolg scherp dalende winsten. Met reorganisaties en de versterking van de nicheposities, zoals offshore windmolenparken, alternatieve brandstoffen (gasstations), de handel in grondstoffen en de bouw van ziekenhuizen, heeft het bedrijf getracht zich door de crisis te vechten. Toch laat een positieve omslag nu te lang op zich wachten en worden enkele bedrijfsactiviteiten, zoals het plaatsen van windmolens, weer afgestoten.

Onduidelijkheid over financiële steun

Onder welke voorwaarden Ballast Nedam met de banken een financiering is overeengekomen, wil het bedrijf niet zeggen. Reden zou zijn dat deze overeenkomst nog steeds wordt bijgesteld, omdat het desinvesteringsproces nog niet is afgerond. Toch lijkt dit oneerlijk naar aandeelhouders toe, die uiteindelijk voor de rekening opdraaien indien dit effect heeft op de koers.

Schrale troost

Nu staan er twee spannende ontwikkelingen voor de boeg die sterk van invloed zullen zijn voor de toekomst van Ballast Nedam. Zo moet de rekening van project A15 Maasvlakte-Vaanplein betaald worden, maar zal ook de offshore divisie verkocht moeten worden. De vraag is hoeveel dat zal opbrengen. De SNS schat zo’n 20 miljoen, de ABN AMRO denkt 50 tot 80 miljoen (gebaseerd op de schrootwaarde van schip plus de waarde van een groot project). Het lijkt in alle gevallen, gezien de al bestaande schuld van 59 miljoen, maar een klein appeltje voor de dorst.

Uitspraak arbitragezaak bepalend

De zaak project A15 Maasvlakte-Vaanplein loopt nog en de datum van uitspraak is nog niet bekend. De uitkomst is dan ook tasten in het duister, maar zou weleens grote gevolgen voor het bedrijf kunnen hebben. De financiële continuïteit en daarmee de toekomst van het bedrijf staat op de tocht.  

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.