Menu

Uitgelicht: Participatiewet

Op 20 februari 2014 heeft de Tweede Kamer akkoord gegeven op de Participatiewet. Met deze wet wil het Kabinet ervoor zorgen dat jonggehandicapten die kúnnen werken, ook gaan werken. Indien de Eerste Kamer instemt, dan gaat de nieuwe wet van kracht op 1 januari 2015. Maar wat houdt de Participatiewet eigenlijk in?

Op dit moment is er nog geen sprake van een echte wet. Het wetsvoorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer op 24 juni. Doel van het wetsvoorstel is het samenvoegen van de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) samen tot één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

Belangrijkste punten

Dit zijn de belangrijkste punten uit de Participatiewet:

125.000 extra banen

In 2014 creëren werkgevers 5.000 extra banen voor mensen met een ziekte of handicap, die zonder hulp niet het minimumloon kunnen verdienen. Ook de overheid gaat zorgen voor extra banen. In totaal gaat het om 125.000 extra banen, waarbij iedereen minimaal het minimumloon gaat verdienen.

Studieregeling

Er komt een studieregeling voor mensen met een arbeidsbeperking in de bijstand. Gemeenten kunnen straks een individuele studietoeslag verstrekken aan mensen die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Voorwaarde is wel dat de persoon minimaal 18 jaar oud is, recht heeft op studiefinanciering of WTOS en geen vermogen heeft.

Wajong

Binnen de Wajong veranderen er enkele zaken:

  • Na 1 januari 2015 krijgen mensen alleen nog Wajong als zij al vanaf jonge leeftijd een handicap of ziekte hebben en nooit meer kunnen werken. Wie geen recht heeft op Wajong, kan bij de gemeente vragen om hulp bij het vinden en houden van werk en/of om een bijstandsuitkering.
  • Mensen die al op 1 januari 2015 Wajong hadden, behouden dit recht en blijven bij het UWV. Zij hoeven daarom geen hulp bij werk of een bijstandsuitkering aan te vragen bij de gemeente.
  • Er kunnen geen nieuwe mensen instromen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Mensen die niet zonder hulp kunnen werken, kunnen bij de gemeente om hulp vragen.

Vrijlating inkomsten bij medische urenbeperking

Voor mensen met een medische urenbeperking geldt een vrijlating van 15 procent van het inkomen, met een maximum van 124 euro per maand. Zo loont werken ook voor deze groep.

Economisch zwakke regio’s ondersteund

Bij de verdeling van middelen wordt rekening gehouden met het aantal arbeidsgehandicapten en de opnamecapaciteit van de regionale arbeidsmarkt. Hiermee wordt voorkomen dat economisch zwakke regio’s als Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg in zware financiële problemen komen. Overigens betekent dit niet dat alle financiële issues voor gemeenten nu zijn opgelost, het participatiebudget blijft een punt van zorg. Na goedkeuring van de Eerste Kamer zal de Participatiewet per 1 januari 2015 worden ingevoerd.

Bronnen: UWV.nl VNG.nl 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.