Uitgelicht: Participatiewet

Op 20 februari 2014 heeft de Tweede Kamer akkoord gegeven op de Participatiewet. Met deze wet wil het Kabinet ervoor zorgen dat jonggehandicapten die kúnnen werken, ook gaan werken. Indien de Eerste Kamer instemt, dan gaat de nieuwe wet van kracht op 1 januari 2015. Maar wat houdt de Participatiewet eigenlijk in?

Op dit moment is er nog geen sprake van een echte wet. Het wetsvoorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer op 24 juni. Doel van het wetsvoorstel is het samenvoegen van de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) samen tot één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

Belangrijkste punten

Dit zijn de belangrijkste punten uit de Participatiewet:

125.000 extra banen

In 2014 creëren werkgevers 5.000 extra banen voor mensen met een ziekte of handicap, die zonder hulp niet het minimumloon kunnen verdienen. Ook de overheid gaat zorgen voor extra banen. In totaal gaat het om 125.000 extra banen, waarbij iedereen minimaal het minimumloon gaat verdienen.

Studieregeling

Er komt een studieregeling voor mensen met een arbeidsbeperking in de bijstand. Gemeenten kunnen straks een individuele studietoeslag verstrekken aan mensen die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Voorwaarde is wel dat de persoon minimaal 18 jaar oud is, recht heeft op studiefinanciering of WTOS en geen vermogen heeft.

Wajong

Binnen de Wajong veranderen er enkele zaken:

  • Na 1 januari 2015 krijgen mensen alleen nog Wajong als zij al vanaf jonge leeftijd een handicap of ziekte hebben en nooit meer kunnen werken. Wie geen recht heeft op Wajong, kan bij de gemeente vragen om hulp bij het vinden en houden van werk en/of om een bijstandsuitkering.
  • Mensen die al op 1 januari 2015 Wajong hadden, behouden dit recht en blijven bij het UWV. Zij hoeven daarom geen hulp bij werk of een bijstandsuitkering aan te vragen bij de gemeente.
  • Er kunnen geen nieuwe mensen instromen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Mensen die niet zonder hulp kunnen werken, kunnen bij de gemeente om hulp vragen.

Vrijlating inkomsten bij medische urenbeperking

Voor mensen met een medische urenbeperking geldt een vrijlating van 15 procent van het inkomen, met een maximum van 124 euro per maand. Zo loont werken ook voor deze groep.

Economisch zwakke regio’s ondersteund

Bij de verdeling van middelen wordt rekening gehouden met het aantal arbeidsgehandicapten en de opnamecapaciteit van de regionale arbeidsmarkt. Hiermee wordt voorkomen dat economisch zwakke regio’s als Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg in zware financiële problemen komen. Overigens betekent dit niet dat alle financiële issues voor gemeenten nu zijn opgelost, het participatiebudget blijft een punt van zorg. Na goedkeuring van de Eerste Kamer zal de Participatiewet per 1 januari 2015 worden ingevoerd.

Bronnen: UWV.nl VNG.nl 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.