Menu

Valkuilen in HAZOP, hoe vermijdt u ze?

De afkorting HAZOP staat voor HAZard and OPerability studie. De HAZOP studie is een bekende methode voor het identificeren van gevaren en ongewenste situaties in industriële installaties die ook steeds meer ingang in bijvoorbeeld farmacie en levensmiddelen industrie vindt.

Het ontstaan van HAZOP

De Hazard en Operability Study (HAZOP) is ontstaan in de jaren 60 binnen de Heavy Organic divisie van ICI en is beschreven en ontwikkeld door Trevor Kletz, een van de grondleggers van procesveiligheid. In de afgelopen decennia ontwikkelde HAZOP zich als een van de meest krachtige tools voor het identificeren van procesrisico's.

Het gebruik van HAZOP

Eventueel aangevuld met het gebruik van meer of minder vereenvoudigde semi-kwantificatie systemen, wordt HAZOP steeds vaker gebruikt als een instrument voor risicobeoordeling en voor de prioritering van maatregelen voor risicobeperking. De methode is zeer gestructureerd en systematisch door het evalueren van allerlei voorkomende procesdeviaties met behulp van procesparameters en gids worden. Door deze eenvoud lijkt HAZOP vaak een eenvoudige techniek om uit te voeren, echter schijn bedriegt. De kwaliteit van een HAZOP is volledig afhankelijk van de competenties van het team en leider van de HAZOP.

Meer weten over HAZOP?

Wilt u meer weten over HAZOP? Kom naar Het Process Safety congres 2013. Vincent van den Hoogenband, general manager bij Chilworth Explosion & Process Safety, vertelt u hier meer over tijdens zijn workshop. De workshop zal een aantal veel voorkomende valkuilen bespreken en toelichten.

Het Process Safety congres 2013

Reed Business Opleidingen belegt op dinsdag 5 november 2013 in Houten Het Process Safety congres 2013. Dagvoorzitter en spreker Jop Groeneweg (universitair docent cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden) belicht de ‘factor mens’ binnen de procesveiligheid. Nathan Kuper (Inspectie SZW) laat het gezichtspunt van SZW zien. Manuela Verkeste vertelt wat haar in de praktijk opvalt en Arjan Hendrikse bekijkt process safety door de ogen van de verzekeraar. Verder zijn er parallelsessies op het gebied van scenariodenken, HAZOP en SIL. Als relatie van Reed Business Opleidingen ontvangt u €100,- korting op deelname aan het congres. U betaalt €299,- in plaats van €399,- (excl. btw). U ontvangt 1 SKO punt bij deelname. Klik hier en schrijf u nú in!

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.