Veelgestelde vragen over uitfasering F-gassen

F-gassen op basis van fluorkoolwaterstof moeten versneld worden uitgefaseerd. Dit staat in de nieuwe Europese wet die per 1 januari 2015 van kracht gaat. Het gaat om de zogenaamde HFK’s of F-gassen, die onder andere worden toegepast in koelkasten en airconditioners. Maar hoe zit het nu precies met deze nieuwe regels? Wat mag wel en wat mag niet?

De eerste veelgestelde vragen zijn algemeen, het tweede gedeelte bestaat uit praktische vragen en voorbeelden.

Algemeen

Hoeveel soorten synthetische koudemiddelen zijn er?

Er zijn twee soorten:
De (H)CFK’s (chloorfluorkool(water)stoffen): deze zijn schadelijk voor de ozonlaag. Het bekendste en meest toegepaste koudemiddel uit de groep (H)CFK’s is freon (zoals R12 en R22). R12 is reeds verboden. Het gebruik van R22 wordt verboden op 1 januari 2015.

De HFK’s (fluorkoolwaterstoffen): zijn zogenaamde broeikasgassen die bijdragen aan de klimaatverandering. Zij zijn nog toegestaan en worden vaak gebruikt als vervangingsproduct voor CFK’s en HCFK’s, Veel toegepaste koudemiddelen met HFK’s zijn R134a, R125, R143a, R507 en R404A.

Waarom worden synthetische koudemiddelen uitgefaseerd?

De nieuwe wet is het gevolg van een scherper Europees milieubeleid, waarin stoffen die de kwaliteit van bodem, water en lucht aantasten steeds actiever worden bestreden. Hieronder vallen ook de synthetische koudemiddelen. De HFK’s dragen bij het aan broeikaseffect en de HCFK’s zijn schadelijk voor de ozonlaag.

Vanaf wanneer geldt de nieuwe wet van de Europese Commissie?

De nieuwe wet gaat per 1 januari 2015 van kracht.

Wat gaat er veranderen?

In de verordening staan drie belangrijke veranderingen:

  • De productie van synthetische koudemiddelen wordt beperkt.
  • Per 1 januari 2020 is het bijvullen van R507 en R404A installaties alleen nog toegestaan met gerecycled koudemiddel.
  • Per 1 januari 2030 is het bijvullen van installaties met R507 en R404A geheel verboden.

Voor welke ondernemers is deze informatie belangrijk?

Koelsystemen worden in honderdduizenden bedrijven gebruikt, van horeca tot chemie en in alle grote bedrijfspanden. Nederland telt ongeveer een miljoen industriƫle koelinstallaties en een half miljoen airconditioners en warmtepompen die gebruik maken van deze koudemiddelen.

Uitfaseren, wat betekent dat precies?

Op termijn zal er een verbod komen op het (bij)vullen van koelinstallaties met synthetische koudemiddelen. De Europese Commissie streeft ernaar om deze middelen per 2020 helemaal te verbieden. Tot op heden gold er alleen een verbod op een aantal middelen.

Praktische vragen

Mag ik een koel- of vriesinstallatie gevuld met een HCFK na 1 januari 2015 nog gebruiken? 

Ja, bestaande installaties mogen nog gebruikt worden, maar ze mogen niet meer worden bijgevuld.

Kan ik een voorraad reserve R22 aanleggen en deze, na 1 januari 2015, gebruiken om bij te vullen?

Nee, na 1 januari 2015 is het gebruik van R22 verboden.

Wat kan ik doen met mijn koelinstallatie gevuld met een HCFK na 1 januari 2015? 

Dat is afhankelijk van de leeftijd van de installatie, de grootte, gebruikte materialen, toepassing, etc. Let op: de installatie is op 1 januari 2015 minimaal 14 jaar oud (waarschijnlijk ouder). Vervanging van kritische componenten of een nieuwe installatie ligt dan ook voor de hand. Kies je voor behoud van de installatie, dan kan deze gevuld worden met een ander koudemiddel, zoals HFK’s, HFO’s of natuurlijke koudemiddelen (koolwaterstoffen, ammoniak of CO2). Wel verliest de installatie over het algemeen zo’n 5% - 25% aan capaciteit bij het gebruik van alternatieve koudemiddelen. Houd er rekening mee dat u wijzigingen moet doorvoeren aan de installatie zoals vervangen olie, vernieuwen expansievoorziening en het vervangen van de pakkingen.

Waar moet ik qua regelgeving op letten bij het gebruik van andere koelmiddelen? 

Waarschijnlijk gaat de EU ook de wetgeving rondom het gebruik van HFK’s wijzigen. Ook het gebruik van natuurlijke koudemiddelen brengt uitdagingen met zich mee zoals materiaalbeperkingen (ammoniak en koper), brandbaarheid (koolwaterstoffen), giftigheid (ammoniak) of hoge drukken (CO2).

Wat moet ik doen met R22 dat afgepompt is uit een installatie na 1 januari 2015? 

Via de handel zullen ongetwijfeld speciale retourcilinders beschikbaar komen. Op dit moment mag R22 nog geregenereerd worden, maar na 1 januari 2015 moet het worden vernietigd.

Bronnen
Stek
LTO Noord

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.