Menu

Veilig bouwen

Veilig bouwen begint al in de voorbereiding. Immers het ontwerp en de materialen hebben al bepaalde consequenties voor de veiligheid en de gezondheid in de bouwfase. Daarnaast spelen veilig gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen een cruciale rol binnen veilig bouwen.

In de bouw behoort veilig bouwen en gezond werken een onlosmakelijk onderdeel te zijn van het bouwproces. Denk bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondkapje, gehoorbeschermers, doorwerkkleding, valbescherming, handschoenen, veiligheidshelm, -schoenen en –bril. Maar ook gereedschap, steigers en bouwliften dienen veilig te zijn en moeten voorzien zijn van een geldig certificaat.

Arbowet
Veiligheid is van invloed op de voortgang van het werk en het behalen van de planning. Gezien de aard en de risico’s van bepaalde werkzaamheden in de bouw is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) vaak onvoldoende om veilig te kunnen bouwen. En in bepaalde gevallen dient dan een veiligheids- en gezondheidsplan te komen. Eigenlijk kun je bouwprojecten zien als een tijdelijk bedrijf waarop de Arbowet van toepassing is. De Inspectie SZW ziet dan ook intensief toe op nakoming van de Arbowet.

Coördinatoren
In de ontwerpfase dient de opdrachtgever een coördinator Ontwerpfase aan te stellen. De verschillende (onder-)aannemers die vaak bij uitvoering betrokken zijn, zijn ook gebonden aan het veiligheidsbeleid op het werk. Om dat goed te organiseren is de opdrachtgever eveneens verplicht er voor te zorgen dat een Coördinator Uitvoeringsfase wordt aangesteld.

Voorlichtingsbijeenkomst
Verreweg de meeste bouwprojecten starten met een voorlichtingsbijeenkomst waarin onder andere wordt gesproken over de mogelijke risico’s, de veiligheid voor de medewerkers en het veiligheidsbeleid dat van toepassing is. Het is hierbij belangrijk dat de informatie toegankelijk en begrijpelijk is, ook voor buitenlandse werknemers.

Veiligheid als vast agendapunt
Veiligheid behoort een vast agendapunt te zijn van het reguliere werkoverleg. Op die manier blijft iedereen scherp op het belang veilig bouwen. Bovendien worden zo risicovolle situaties en onveilig gedrag eerder gesignaleerd. Vervolgens kunnen die ervaringen leiden tot aanvullende maatregelen en acties of bijvoorbeeld tot het aanscherpen van de RI&E of de voorschriften en kunnen ongelukken voorkomen worden.

Bron: Arboportaal.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.