Veilig werken met gevaarlijke stoffen in 4 stappen

Bedrijven zijn volgens de Arbowetgeving zelf verantwoordelijk om veilig en gezond te werken met gevaarlijke stoffen. Met het digitale hulpmiddel van Inspectie SZW kun je eenvoudig een zelfinspectie uitvoeren volgens het online stappenplan: zelfinspectie gevaarlijke stoffen.

Met deze online zelfinspectie kunnen bedrijven aan de hand van 4 stappen onderzoeken of ze voldoen aan de Arbowet- en regelgeving. Eigenlijk zoals een inspecteur dat zou doen. Zijn alle gevaarlijke stoffen geïnventariseerd en is de blootstelling beoordeeld? Heeft het bedrijf de juiste maatregelen genomen?

  1. Inventariseren: houdt het bedrijf de juiste uitgangspunten aan bij inventarisatie van de gevaarlijke stoffen?
  2. Beoordelen: met welke stoffen wordt er gewerkt binnen het bedrijf?
  3. Maatregelen: neem de juiste maatregelen voor de stoffen die u al heeft beoordeeld.
  4. Borging: als alles goed geregeld is, moet dat ook zo blijven. Belangrijk is dat je regelmatig nagaat of alles nog in orde is.

Actielijst

Aan het einde van de zelfinspectie krijg je een lijst met actiepunten waarmee je de veiligheid binnen het bedrijf kunt verbeteren. Op die manier kunnen bedrijven zich goed voorbereiden op het bezoek van een inspecteur en kunnen werknemers gezond en vellig aan het werk met gevaarlijke stoffen.

Naleving van de Arbowetgeving

De digitale tool maakt onderdeel uit van een project van Inspectie SZW voor verbetering van de naleving van de Arbowetgeving op het gebied van gevaarlijke stoffen. In het kader van dat project worden ook inspecties uitgevoerd in bedrijven die met veel gevaarlijke stoffen werken.

Bron: Inspectie SZW

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.