Veiligheid in de afvalrecycling onvoldoende

De Inspectie SZW heeft in de periode april tot en met juli 2012 bij 26 bedrijven geïnspecteerd die bouw- en sloopafval sorteren en bewerken met mobiele puinbrekers. Daarbij zijn 27 breekinstallaties gecontroleerd. Er werden bij 13 bedrijven boeterapporten opgemaakt.

Mobiele puinbrekers breken en bewerken op locatie puin tot diverse steenachtige producten, die weer gebruikt worden in de wegenbouw en bij de productie van beton. Bij 20 van de 27 geïnspecteerde mobiele brekers constateerde de Inspectie in totaal 64 overtredingen. Bij 1 op de 3 overtredingen ging het om veiligheidsrisico’s zoals een onveilig ingerichte arbeidsplaats, valgevaar en het gevaar om tussen bewegende delen van de machine te komen. In 12 gevallen was de situatie zo gevaarlijk, dat de werkzaamheden op last van de Inspectie onmiddellijk zijn stilgelegd. In nog 4 gevallen zijn de werkzaamheden preventief stilgelegd.

Tekortkomingen persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij 44% van de overtredingen waren onvoldoende maatregelen getroffen om blootstelling aan fijnstof zoals kwartsstof en dieseluitlaatgassen te voorkomen of te verminderen. Bij 15% van de overtredingen waren er tekortkomingen met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gehoorbescherming en mondkapjes. Ze waren niet beschikbaar gesteld, werden niet gebruikt of waren niet afgestemd op het risico. In 2010 constateerde de Inspectie SZW bij inspecties in de afvalrecycling bij 66% van de bedrijven overtredingen van de Arbowet. Mobiele puinbrekers kwamen toen niet aan bod. Omdat de arbeidsrisico’s vergelijkbaar zijn, heeft de Inspectie deze bedrijven in 2012 gecontroleerd.

Onvoldoende maatregelen

Met de inspecties wil de Inspectie SZW de naleving van de Arbowet verhogen op het gebied van veiligheid en gevaarlijke stoffen in bedrijven die zich bezig houden met het (mobiel) recyclen van bouw- en sloopafval. In 2014 zal de Inspectie opnieuw bedrijven in deze branche inspecteren, met name de bedrijven die nu in overtreding waren. Brancheverenigingen, werkgevers- en werknemersorganisaties spannen zich in om veilig en gezond werken in de afvalbranche op een hoger niveau te krijgen. In de praktijk nemen de werkgevers echter nog onvoldoende maatregelen op het gebied van machineveiligheid en bescherming tegen gevaarlijke stoffen. Partijen moeten nog de nodige acties ondernemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.