Vergoeding zorgkosten buiten Europa verdwijnt vanaf 2017 uit basispakket

Vanaf 2017 worden zorgkosten die buiten Europa gemaakt zijn niet meer vergoed. Met dit voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de ministerraad ingestemd. De beperking van de werelddekking levert een besparing van 60 miljoen euro per jaar op. 

Aanvullende verzekering of reisverzekering

Vaak hebben mensen die tijdelijk buiten Europa verblijven nu ook al een aanvullende dekking voor zorgkosten vanuit hun aanvullende verzekering of reisverzekering. Deze kosten worden momenteel voor een deel vergoed vanuit het basispakket. De hoogte van de vergoeding hangt van de polis af, maar is in ieder geval niet hoger dan de tarieven in Nederland. Het kabinet redeneert dat zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden, niet collectief te hoeven worden betaald. Daarvoor kunnen mensen die buiten Europa reizen aanspraak maken op hun aanvullende verzekering of reisverzekering. 

Uitzonderingen

Er zijn wel twee uitzonderingen op de beperking van de werelddekking: mensen die voor hun werk in het buitenland verblijven, krijgen hun zorgkosten nog gewoon vergoed vanuit hun basispakket. Dat geldt ook voor hun Zvw-verzekerde gezinsleden. Ook zorg die wel in het pakket zit, maar alleen buiten Europa verkrijgbaar is, wordt vanuit het basispakket vergoed.
 
Bent u werkzaam in de zorg en wilt u zich verder ontwikkelen? Bekijk dan eens het brede en gevarieerde aanbod van NCOI Opleidingen. Bij ons kunt u terecht voor een zorgopleiding op zowel MBO-, HBO- als Masterniveau.
 
Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.