De nieuwe Aanbestedingswet voor alle nieuwe projecten die door overheidsinstellingen worden uitgebracht, zorgt voor veel roering onder mkb-ondernemers. “Ik heb straks 2 extra mensen nodig om aanbestedingen op basis van voordelige inschrijving (EMVI) te kunnen doen.”
Zoals bij alle grote veranderingen heerst er veel koudwatervrees. Duidelijk is dat er op dit moment vooral nog veel niet duidelijk is over hoe de nieuwe wet zal uitpakken. Voorstanders en tegenstanders roeren zich. “Als plannen van aanpak anoniem moeten zijn en als er te weinig ruimte is om je onderscheidend vermogen te laten zien, dan doe ik liever op prijs mee.” Aldus een wegenbouwer. Wegenbouwer Barend van Kessel wordt juist vrolijk van de nieuwe wet. “De juristen van de overheid zijn aan het woord geweest, het raamwerk ligt er nu. Nu moeten de marktpartijen er samen wat van maken. Dat vraagt om overleg en hernieuwd vertrouwen. Dat is zo lang weg geweest.”
André Dorée van de Universiteit Twente vreest dat de wet ertoe gaat leiden dat de overheid al het individuele maatwerk alsnog onmogelijk maakt, terwijl dat juist niet de bedoeling is. “Aannemers moeten zich goede verliezers tonen. In de nieuwe wet zijn veel zaken nog rekbaar. Bijvoorbeeld de proportionaliteit, het clusterbeginsel en het klachtenbeheer. Als er 2 of 3 slechte verliezers zijn die gaan procederen, dan kan dat al aanleiding voor de overheid zijn om de boel weer dicht te timmeren.” Toch lijken die procedures er alsnog te komen, aangezien er grote belangen op het spel staan. Bouwers zijn gewend om op basis van bestek en objectieve uitgangspunten een prijs te bepalen. Nu moeten marktpartijen dat samen bepalen: 60%, 40%? Dat is uiteindelijk allemaal maatwerk. En wat doe je met een inschrijver uit de eigen regio die voor veel werkgelegenheid zorgt, maar minder punten scoort dan een inschrijver uit een ander deel van het land? Desalniettemin ziet MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel lichtpuntjes. “Ik zie de nieuwe Aanbestedingswet als het begin van herstel van vertrouwen. Innovatieve bedrijven van groot tot klein, die hun nek durven uitsteken, krijgen nu een kans. De macht is nu aan creatieve bedrijven die overtuigend laten zien wat zij te bieden hebben.”
Sjoerd Tjepkema, eigenaar van een bedrijf in grondverzet en machineverhuur, heeft zich al enigszins verdiept in de nieuwe Aanbestedingswet en is voorzichtig positief. Als relatief klein bedrijf kwam hij eerder niet eens in aanmerking om mee te dingen naar werk van overheidsinstellingen. “Schaalgrootte vormt vaak een eis om kans te maken op werk. Ik verwacht dat we meer kans maken om mee te doen in een gunningstraject bij de nieuwe regels. Er zal minder voorselectie zijn en meer naar de kwaliteit van jouw dienstverlening worden gekeken. Of dat ook leidt tot meer werk is vers 2, maar onze kansen nemen wel toe.” Als hij een regel zou mogen schrappen dan zou dat de verplichte CE-markering zijn op bouwmaterieel. In het verleden liet Tjepkema zelf nog wel eens een klem of ander uitrustingsstuk ontwikkelen. Tegenwoordig kan dat niet meer, omdat Europese regels dat verbieden. “Zo worden we onnodig op kosten gejaagd.” Lees ook het artikel ‘Aanbestedingswet: meer kansen voor zzp’ers en mkb’ers’ op deze website.
Bron: BouwMachines, 31 mei 2013.