Waarom mislukt driekwart van Kickstart crowdfunding startups?

Ruim een half jaar geleden werd het succesvolle Amerikaanse crowdfunding platform Kickstarter geïntroduceerd in Nederland. Uit analyse van Crowd Expedition blijkt nu dat zo’n 75 procent van de projecten zijn doel niet haalt. Waar gaat het mis?

Vorig jaar financierden 3 miljoen Amerikanen ruim 480 miljoen dollar op Kickstart, verdeeld over bijna 20.000 projecten. Toen het platform in 2014 ook naar Nederland kwam, maakten Nederlandse concurrenten hun borst nat. Maar was dat terecht?

Behalen doelbedrag lijkt grote uitdaging

Cijfers laten het volgende zien: op 22 september telt het platform in totaal 311 Nederlandse projecten. Hiervan slaagde 39 procent (120 campagnes) er niet in om hun doelbedrag binnen te halen en werd 16 procent voortijdig geannuleerd. Bij de nog actieve projecten hebben nog maar drie campagnes 100 procent van het doelbedrag opgehaald. Vijf campagnes hebben meer dan 50 procent en 53 campagnes tussen de 0-10 procent behaald. De kans dat deze projecten hun doelbedrag nog halen voordat ze aflopen (tussen 23 september en 15 oktober) is zeer klein. Dit betekent dat de kans op slagen van een Nederlandse campagne op Kickstarter momenteel 25 procent* is. Wordt gekeken naar de voortgang van de lopende campagnes, dan kan dit slagingspercentage nog verder dalen. (*In deze berekening worden de lopende campagnes uit de selectie gefilterd en de geannuleerde campagnes beschouwd als niet geslaagde projecten.)

Zwakke punten Kickstarter-platform

Kickstarter lijkt niet nog niet echt betrokken bij de Nederlandse markt. Dit maakt het wellicht lastiger om een project succesvol te laten verlopen. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Alleen nog Engelse uitvoering Ambassadeurs, vaak bestaande uit familie, vrienden en kennissen, zijn essentieel in de startfase van uw project. Hiervoor is het belangrijk om van het begin tot het einde zoveel mogelijk met uw doelgroep te communiceren (middels social media, updates en opmerkingen). Dit gaat natuurlijk het beste in de nationale taal. Uiteindelijk is crowdfunding natuurlijk de ideale manier om internationale samenwerkingen aan te gaan, en daarbij komt het internationale karakter van Kickstart natuurlijk wel van pas.
  • Weinig advies Iedereen kan een crowdfunding campagne beginnen. Maar het is wel prettig als je hierbij vanuit een platform begeleid en geadviseerd kan worden. Bij Kickstart is er op dit moment geen Nederlandse ondersteuning (er is dan ook geen kantoor in Nederland). Daarnaast geeft Kickstart geen informatie over de belangrijke opbouwfase (zie stukje hierboven) van een crowdfunding campagne.
  • Geen iDeal Als u geld vraagt van andere mensen is het belangrijk dat die ander hier zo weinig mogelijk moeite voor moet doen, dit verlaagt immers de drempel. Omdat Kickstart nog niet gebruik maakt van het veelgebruikte iDeal betalingssysteem zullen mensen hierdoor geremd kunnen worden hun bijdrage te doen.

Wel weten hoe u een crowdfunding project tot een succes maakt? Lees het artikel: Tips voor een succesvolle start up!  

Bron: Mkb servicedesk

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.