• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

Warmtepomptechnologie steeds belangrijker

Warmtepomptechnologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het ontwikkelen van nieuwe energiesystemen die de huidige systemen, die op aardgas werken, zullen moeten vervangen. Het kabinet-Rutte III wil dat onze energievoorziening uiteindelijk volledig duurzaam wordt. Om dat te bereiken, wil het kabinet 50.000 nieuwe gasloze huizen bouwen en 30.000 tot 50.000 bestaande woningen van hun gasinstallatie worden ontdaan. In totaal moeten voor 2050 meer dan 7 miljoen huishoudens van het aardgas af.
 
Voor 93% van de verwarming van de Nederlandse woningen, gebouwen en tuinbouwkassen in Nederland wordt aardgas gebruikt. Hoewel we veel aan aardgas te danken hebben, moeten we voor een klimaatneutraal Nederland overschakelen op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Voor het koken kan inductie worden toegepast, maar ook op het gebied van verwarmen zijn er de nodige alternatieven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan collectieve warmteoplossingen, warmtenetten met aardwarmte, volledig elektrische oplossingen of hernieuwbaar, groen gas.

Gekwalificeerd technisch personeel

Met deze ontwikkelingen zijn investeringen gemoeid van ruim 75 miljard euro, waar vooral de bouw-  en installatiesector van moeten kunnen profiteren. Ruim 50 miljard daarvan wordt straks besteed aan het fabriceren en monteren van nieuwe energiesystemen en het ontkoppelen van de oude. Uit onderzoek blijkt dat hier netto 11.000 extra banen mee kunnen worden gecreëerd. Het aantrekken en behouden van gekwalificeerd technisch personeel zal voor de bouw- en installatiebranche waarin het vinden van geschikt personeel nu al een issue vormt, dan ook steeds belangrijker worden.
 
Warmtepompen zullen een belangrijke rol gaan spelen bij deze energietransitie. De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimteverwarming en -koeling en bij woningbouw voor het aanmaken van warm tapwater. In die toepassing wordt de warmtepomp gezien als een vorm van duurzame energie waarbij lage temperatuur-omgevingswarmte uit de bodem of de lucht wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden.

Verwarmingssysteem met duurzaam karakter

Op het gebied van toepassing van warmtepompen in de bestaande woningbouw loopt de branche al voorop in Nederland. Omdat warmtepompen steeds meer worden aangeschaft, zal de kostprijs van deze installaties omlaaggaan. Dit kan, samen met een stijging van de energieprijzen, zorgen voor een kortere terugverdientijd. Omdat het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit groeit, zal de CO₂-emissie die door warmtepompen wordt veroorzaakt, blijven dalen. De warmtepomp is daarmee een verwarmingssysteem waarvan het duurzame karakter tijdens de levensduur alleen maar toeneemt, waardoor hij een steeds grotere bijdrage aan klimaatbescherming levert.
 
Wilt u meer weten over warmtepompen? Bij de training WP-A van NCOI Techniek & Veiligheid krijgt u goed inzicht in de opbouw en werking van warmtepompinstallaties. Bovendien leert u hoe u deze installaties correct installeert en kunt onderhouden. Ga voor meer informatie over de training en alle locaties en momenten waarop de training start, naar de trainingspagina Warmtepompen en Warmteboilers (WP-A).

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.