Warmtepomptechnologie steeds belangrijker

Warmtepomptechnologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het ontwikkelen van nieuwe energiesystemen die de huidige systemen, die op aardgas werken, zullen moeten vervangen. Het kabinet-Rutte III wil dat onze energievoorziening uiteindelijk volledig duurzaam wordt. Om dat te bereiken, wil het kabinet 50.000 nieuwe gasloze huizen bouwen en 30.000 tot 50.000 bestaande woningen van hun gasinstallatie worden ontdaan. In totaal moeten voor 2050 meer dan 7 miljoen huishoudens van het aardgas af.
 
Voor 93% van de verwarming van de Nederlandse woningen, gebouwen en tuinbouwkassen in Nederland wordt aardgas gebruikt. Hoewel we veel aan aardgas te danken hebben, moeten we voor een klimaatneutraal Nederland overschakelen op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Voor het koken kan inductie worden toegepast, maar ook op het gebied van verwarmen zijn er de nodige alternatieven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan collectieve warmteoplossingen, warmtenetten met aardwarmte, volledig elektrische oplossingen of hernieuwbaar, groen gas.

Gekwalificeerd technisch personeel

Met deze ontwikkelingen zijn investeringen gemoeid van ruim 75 miljard euro, waar vooral de bouw-  en installatiesector van moeten kunnen profiteren. Ruim 50 miljard daarvan wordt straks besteed aan het fabriceren en monteren van nieuwe energiesystemen en het ontkoppelen van de oude. Uit onderzoek blijkt dat hier netto 11.000 extra banen mee kunnen worden gecreëerd. Het aantrekken en behouden van gekwalificeerd technisch personeel zal voor de bouw- en installatiebranche waarin het vinden van geschikt personeel nu al een issue vormt, dan ook steeds belangrijker worden.
 
Warmtepompen zullen een belangrijke rol gaan spelen bij deze energietransitie. De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimteverwarming en -koeling en bij woningbouw voor het aanmaken van warm tapwater. In die toepassing wordt de warmtepomp gezien als een vorm van duurzame energie waarbij lage temperatuur-omgevingswarmte uit de bodem of de lucht wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden.

Verwarmingssysteem met duurzaam karakter

Op het gebied van toepassing van warmtepompen in de bestaande woningbouw loopt de branche al voorop in Nederland. Omdat warmtepompen steeds meer worden aangeschaft, zal de kostprijs van deze installaties omlaaggaan. Dit kan, samen met een stijging van de energieprijzen, zorgen voor een kortere terugverdientijd. Omdat het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit groeit, zal de CO₂-emissie die door warmtepompen wordt veroorzaakt, blijven dalen. De warmtepomp is daarmee een verwarmingssysteem waarvan het duurzame karakter tijdens de levensduur alleen maar toeneemt, waardoor hij een steeds grotere bijdrage aan klimaatbescherming levert.
 
Wilt u meer weten over warmtepompen? Bij de training WP-A van NCOI Techniek & Veiligheid krijgt u goed inzicht in de opbouw en werking van warmtepompinstallaties. Bovendien leert u hoe u deze installaties correct installeert en kunt onderhouden. Ga voor meer informatie over de training en alle locaties en momenten waarop de training start, naar de trainingspagina Warmtepompen en Warmteboilers (WP-A).

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.