Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Wat is Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)?

Het terrein van de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) heeft de afgelopen jaren meer en meer aan belangrijkheid gewonnen. Het begrip EMC wordt als volgt gedefinieerd: Elektromagnetische compatibiliteit is het vermogen van een elektrische installatie om in zijn omgeving naar tevredenheid te functioneren zonder zijn omgeving, waartoe ook andere installaties behoren, ontoelaatbaar te beïnvloeden of zonder door zijn omgeving beïnvloed te worden.

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk die gevolg zijn van elektromagnetische straling of statische elektriciteit zijn:

  • Bij het openen van de auto een elektrische schok voelen
  • De stofzuiger levert alleen het maximale vermogen, als de kabel helemaal is afgerold.

Hoe voorkom je ongewenste storingen?

Om ongewenste storingen te voorkomen, moeten apparaten en installaties tegenwoordig zo gebouwd worden, dat ze geen te grote stoorsignalen uitzenden en evenmin van buitenaf gemakkelijk kunnen worden gestoord. Wanneer een apparaat aan deze basiseisen voldoet, spreekt men van elektromagnetische compatibiliteit (EMC). In dat conformiteitsverklaring geval wordt er bij het apparaat een zogenaamde conformiteitsverklaring afgegeven.

Wat wordt in de techniek onder EMC verstaan?

Er is sprake van elektromagnetische compatibiliteit, indien:

  • componenten, apparatuur of systemen alleen binnen bepaalde emissie grenswaarden storingen veroorzaken en storingen uitzenden;
  • de goede werking van componenten, apparatuur of systemen binnen een vastgesteld bereik niet nadelig wordt beïnvloed door immuniteit elektromagnetische processen.

Bijna elk elektrisch apparaat is zowel stoorzender als zelf gevoelig voor storingen. Het benodigde signaal van een mobiele telefoon kan bijvoorbeeld tot storingen bij pc's leiden. Gelijktijdig kan echter een meervoudige frequentie van de computerklokfrequentie tot storing van de ontvangstfunctie van een mobiele telefoon leiden. Een optimaal ontwerp van het apparaat, zowel wat betreft storingsongevoeligheid als storingsvermogen, is daarom van groot belang. Storingsbronnen in de omgeving waarin het apparaat normaliter wordt gebruikt, mogen geen nadelige invloed.

EMC-gebieden

EMC-maatregelen met betrekking tot storingsongevoeligheid en het uitzenden van stoorsignalen komen in diverse gebieden van de elektrotechniek en elektronica voor.

Wetgeving en normen

De belangrijkste EMC-eisen worden in een Europese richtlijn of in nationale wetgeving vastgelegd. Door middel van tests volgens internationale geharmoniseerde normen wordt aangetoond of aan deze eisen is voldaan. De grenswaarden voor het uitzenden van stoorsignalen, het testniveau voor storingsongevoeligheid en de bijbehorende testmethoden zijn in de normen vastgelegd.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.