Bestaande installaties gevuld met R22 mochten al niet meer bijgevuld worden met nieuwe R22, maar enkel met geregenereerde R22. Vanaf 2015 mag je helemaal geen R22 of met R22 gemengde servicekoudemiddelen meer gebruiken. Wat zijn de opties?
Op dit moment zijn er in de kleine utiliteit pakweg 100.000 installaties (50% airconditioning en 50% koel- en vriestechniek) met een totale inhoud van 1.000.000 kg R22. Ook in andere sectoren draaien er nog veel installaties op R22. Een groot deel, vooral de meer industriële en semi-industriële installaties, kunnen in technische zin nog jaren mee, ook tot ver na 2015. De uitfasering van het koudemiddel R22 brengen dergelijke installaties in de gevarenzone. Deze mogen in geval van lekkage of na een calamiteit niet meer worden bijgevuld. In Nederland wordt per jaar circa 10% van de bestaande R22-installaties afgebroken. Dit betekent dat in 2015 nog R22-installaties draaien met circa 4.000 ton koudemiddelinhoud, die niet meer mogen worden bijgevuld met R22.
Daarom is het verstandig om voor je bedrijf een installatiegerichte strategie voor de uitfasering van R22 vast te stellen. Voor eigenaars van koel- en klimaatinstallaties is het noodzakelijk om nu actie te ondernemen omdat het geregenereerde koelmiddel R22 steeds schaarser wordt en dit uitval van installaties tot gevolg kan hebben. Maar wat doe je nu met de bestaande R22 koel- en vriesinstallaties? In bedrijf houden, ombouwen of vervangen door een nieuwe installatie; welke opties zijn er allemaal?
Voor alle opties geldt dat je eerst goed de kosten versus de baten afweegt. Dus bijvoorbeeld als je overweegt om een installaties om te bouwen, breng dan eerst in kaart wat de ombouwkosten zijn zoals materiaal, loon, uitval en dergelijke. Daarnaast is het verstandig om de verschillende subsidies door te nemen. Want bij het vervangen of ombouwen van een koelinstallatie met R22 gelden er verschillende aantrekkelijke subsidie- en/of stimuleringsregelingen en wellicht kom je in aanmerking. Hieronder een handige vragenlijst om snel duidelijk de stand van zaken te kunnen inventariseren.
Bronnen: 123deuitkomst.nl, nvkl.nl en uitfaseren.nl.