Wat te doen met je R22-installatie: in bedrijf houden, ombouwen of vervangen?

Bestaande installaties gevuld met R22 mochten al niet meer bijgevuld worden met nieuwe R22, maar enkel met geregenereerde R22. Vanaf 2015 mag je helemaal geen R22 of met R22 gemengde servicekoudemiddelen meer gebruiken. Wat zijn de opties?

Op dit moment zijn er in de kleine utiliteit pakweg 100.000 installaties (50% airconditioning en 50% koel- en vriestechniek) met een totale inhoud van 1.000.000 kg R22. Ook in andere sectoren draaien er nog veel installaties op R22. Een groot deel, vooral de meer industriële en semi-industriële installaties, kunnen in technische zin nog jaren mee, ook tot ver na 2015. De uitfasering van het koudemiddel R22 brengen dergelijke installaties in de gevarenzone. Deze mogen in geval van lekkage of na een calamiteit niet meer worden bijgevuld. In Nederland wordt per jaar circa 10% van de bestaande R22-installaties afgebroken. Dit betekent dat in 2015 nog R22-installaties draaien met circa 4.000 ton koudemiddelinhoud, die niet meer mogen worden bijgevuld met R22.

In bedrijf houden, ombouwen, retrofitten of een nieuwe installatie?

Daarom is het verstandig om voor je bedrijf een installatiegerichte strategie voor de uitfasering van R22 vast te stellen. Voor eigenaars van koel- en klimaatinstallaties is het noodzakelijk om nu actie te ondernemen omdat het geregenereerde koelmiddel R22 steeds schaarser wordt en dit uitval van installaties tot gevolg kan hebben. Maar wat doe je nu met de bestaande R22 koel- en vriesinstallaties? In bedrijf houden, ombouwen of vervangen door een nieuwe installatie; welke opties zijn er allemaal?

  • Geen aanpassingen laten uitvoeren. Zolang de installatie geen lekkage heeft, kun je tot eind 2014 de installatie behouden. Mocht er wel lekkage optreden dan is het risico dat er slechts een beperkte hoeveelheid gerecyclede HCFK koudemiddelen beschikbaar is. Voor grotere reparaties krijg je wel gegarandeerd te maken met acuut tekort aan gerecyclede koudemiddelen.
  • Bestaande installatie retrofitten. Retrofitten, om een ander koudemiddel toe te kunnen passen, biedt veel mogelijkheden voor de korte termijn, maar heeft ook nadelen en beperkingen. Zo zal de installatie aangepast moeten worden, zodat deze tijdelijk buiten gebruik is. Bovendien moet de afweging gemaakt worden of de kosten nog wel opwegen tegen de baten en zijn er mogelijk PED-gevolgen (Pressurized Equipment Directive).
  • Installatie ombouwen. Een efficiënte oplossing is het laten ombouwen van de installatie zodat een ander koudemiddel kan worden toegepast.
  • Investeren in een nieuwe installatie. Op het gebied van koel- en vriesinstallaties heeft 123 koeltechniek voor u een passende oplossing. Rekening houdend met subsidie mogelijkheden, energieverbruik, milieueffecten en regelgeving.

Inventariseren

Voor alle opties geldt dat je eerst goed de kosten versus de baten afweegt. Dus bijvoorbeeld als je overweegt om een installaties om te bouwen, breng dan eerst in kaart wat de ombouwkosten zijn zoals materiaal, loon, uitval en dergelijke. Daarnaast is het verstandig om de verschillende subsidies door te nemen. Want bij het vervangen of ombouwen van een koelinstallatie met R22 gelden er verschillende aantrekkelijke subsidie- en/of stimuleringsregelingen en wellicht kom je in aanmerking. Hieronder een handige vragenlijst om snel duidelijk de stand van zaken te kunnen inventariseren.

  • Wat zijn de toekomstplannen voor het bedrijf?
  • Wat zijn de behoeften op het gebied van koelcapaciteit, noodzakelijke temperaturen, uitbreidingsmogelijkheden enzovoorts?
  • Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van vergunningen, beschikbare ruimte en budget?
  • Om wat voor soort installatie gaat het: decentrale of centrale DX-installaties of installaties met pompsystemen?
  • Is het leidingmerk van koper of bevinden zich koperen delen in de installatiecomponenten (veelal DX-systemen)?
  • Is het leidingwerk volledig van staal, inclusief de installatiecomponenten (veelal pompsystemen)?
  • Is het mogelijk dat er een periode geen koeling is? En zo ja, voor hoe lang mag de installatie uit?

Bronnen: 123deuitkomst.nl, nvkl.nl en uitfaseren.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.