Weinig aandacht voor veilig werken bij aanbesteden in GWW

Decentrale overheden en nutsbedrijven houden bij het opstellen van projectplannen in de grond-, weg- en waterbouw weinig rekening met de mogelijkheid om het werk veilig en gezond uit te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW naar aanbestedingsdocumenten.

De keuzes die een opdrachtgever maakt bij het ontwerp van een project bepalen mede of de aannemer het project veilig en gezond kan uitvoeren. In de eerste helft van 2013 heeft de Inspectie van 34 opdrachtgevers van projecten in de GWW aanbestedingsdocumenten beoordeeld voordat het werk was gegund. In alle gevallen waren deze documenten in meer of mindere mate onvolledig. Dit leidt tot onvolledige informatie voor aannemers op het terrein van veiligheid en gezondheid. Daardoor kunnen werknemers worden blootgesteld aan giftige stoffen of asbest in de grond, kunnen straatmakers fysiek te zwaar worden belast, of kan voor wegwerkers geen veilig werkvak worden ingericht.

Bron: Bouwmachines www.inspectieszw.nl  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.