Menu

Welke roddeltypes heeft u in uw team?

Roddelen wordt vaak als negatief ervaren, maar is dit ook zo? In elk team wordt er wel eens over een collega gesproken als deze er niet bij is. Ook over u als leidinggevende wordt gesproken, ook al denkt u dat u de dans ontspringt. U bent vast wel eens de afdeling op gekomen waar de collega’s druk met elkaar aan de praat waren totdat u verscheen. Het werd ineens ijzig stil.

Is roddelen ergens goed voor?

Het is een mogelijkheid om uw eigen mening over een ander te spiegelen. Het kan een negatieve invloed hebben op de groep, maar dat is afhankelijk hóe er over elkaar gesproken wordt. Een ongeschreven regel bij roddelen is, dat degene waarover gesproken wordt het niet mag horen of niet te horen krijgt. Daarnaast wordt informatie ook altijd selectief doorgegeven. Er zijn diverse roddeltypes te onderscheiden:

De branieschopper

Is bewust uit op onrust in het team. Komt niet zelden op een onverwacht moment met een onderwerp op de proppen waardoor hij veel commotie veroorzaakt.

De flapuit

Zegt op het verkeerde moment tegen de verkeerde mensen iets, waardoor de onderlinge verstandhoudingen op gespannen voet komen te staan. Deze collega krijgt in het vervolg niets meer te horen.

De klikker

Brengt u als leidinggevende graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes op de afdeling. Vaak is het een persoon die niet zo lekker ligt in de groep en met deze actie probeert hij bij u in een goed blaadje te komen.

De kwaadspreker

Heeft speciale voelsprieten voor negatieve dingen die er binnen het team gebeuren en ziet alle fouten. Deze persoon is niet geliefd in het team en het wordt lastig als er meerdere kwaadsprekers in een team zitten.

De kwebbelaar

Brengt iedereen met de beste bedoelingen op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

De manipulant

Speelt mensen tegen elkaar uit. De roddels die hem ter ore komen geeft hij op gefilterde wijze weer door, waardoor het vervormd doorgegeven wordt. Maar alles wel in het voordeel van zichzelf. Binnen het team kan het tot ondelinge onenigheid leiden, wat de manupulant geweldig vindt.

De opschepper

Doet met zijn sterke verhalen, waar hijzelf de hoofdrol in speelt, graag aan de roddel mee.

De sensatiebeluste roddelaar

Zal de nieuwtjes altijd aandikken. Heeft een neus voor senstioneel nieuws en weet van elke collega wel iets sappigs te vertellen.

De snuffelaar

Gaat heel ver om zijn informatie te verkrijgen. Een soort papparazzo, die zijn informatie alleen deelt met collega’s die hij vertrouwt.

De stille genieter

Vindt het heerlijk als er geroddeld wordt en laat dit niet blijken door te praten maar door de non-verbale reacties, waardoor de roddelaar aangemoedigd wordt door te gaan.

De verzamelaar

Is er ook op uit om zoveel mogelijk te weten te komen over iedereen en alles, maar is niet uit op sensatie. Vaak doet deze persoon het om ‘wisselgeld’ te hebben als hijzelf in een kwaad daglicht komt te staan. Verzamelde informatie wordt alleen uitgeruild voor andere informatie. Roddelen kan een onschuldig praten over anderen zijn, maar zoals hierboven al aangegeven, kan het ook gebruikt worden om collega’s tegen elkaar uit te spelen. Herkent u bepaalde types en wat doet dat met het team? Als het de sfeer negatief beinvloedt zal u op een of andere manier moeten ingrijpen, want negativiteit op het werk doet uw team geen goed. Het maakt mensen ziek en gedemotiveerd.

Bron: Frank van Marwijk, www.lichaamstaal.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.