Werkgevers weer op zoek naar vaste werknemers

Sinds het begin van deze eeuw is de flexibilisering in de bouwsector fors toegenomen. Volgens het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) bestond het aantal werknemers in de bouw in 2000 voor 20% uit zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Tegenwoordig is dat ongeveer de helft. De behoefte aan flexibele arbeidskrachten in de bouwsector is vooral het gevolg van economische invloeden en weersinvloeden. Die zorgen beide voor een sterk variërende productie.
 
Vroeger konden de werkgevers die wisselingen in de productie vaak intern opvangen door met gebruik bijvoorbeeld ziekte- of WW-regelingen tijdelijk van personeel af te komen en het verdelen van werk via kartelafspraken. Tegenwoordig kan dat niet meer door allerlei wetswijzigingen. Het alternatief is het steeds meer inhuren van zelfstandigen.
 
De flexibilisering is niet voor alle beroepen in de bouw hetzelfde. Deze lijkt afhankelijk te zijn van de mate waarin het werk gespecialiseerd is. Een timmerman kan bijvoorbeeld meer verschillende werkzaamheden uitvoeren en brengt dus minder bedrijfsrisico’s mee dan bijvoorbeeld een metselaar of een stukadoor. De breder inzetbare vakman wordt vaak nog wel in dienst genomen, terwijl bouwbedrijven gespecialiseerd werk vaker uitbesteden aan zzp’ers of gespecialiseerde bedrijven.
 
Bij specialistische beroepen als voeger, stukadoor, steigerbouwer en metselaar zien we een hoge mate van flexibilisering van 60 tot 87% door het specialisme, de afgebakende werkzaamheden en de lage entree barrières. Bij algemenere beroepen zoals timmerman en monteur zien we dat de flexibilisering zich beperkt tot 19 á 32%, doordat zij breder inzetbaar zijn, minder afgebakende werkzaamheden uitvoeren en bijvoorbeeld met onderhoudscontracten te maken hebben.
 
Het EIB verwacht niet dat de mate van flexibilisering in de bouw in de toekomst zal terugdraaien, maar het zal zich niet zo rap door blijven ontwikkelen als nu het geval is. In een aantal vakgebieden is de verzadigingsgraad bereikt, daarnaast hebben wetswijzigingen (zoals DBA, WAS en WWZ) een remmende invloed op de markt en laat het vacatureverloop zien dat werkgevers ook weer op zoek zijn naar vaste werknemers.
 
Bekijk ons opleidingsaanbod

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.