Stel, u wilt een opleiding volgen, maar u moet zelf (een deel van) de kosten betalen. Dan kunt kiezen om het geheel of gedeeltelijk privé te betalen. In dit artikel kort de voor- en de nadelen en de fiscale regelingen die hiervoor bestaan.
Investeren in een werkgerelateerde opleiding is nooit weggegooid geld. U kunt vaak al tijdens de opleiding uw huidige werkzaamheden verbeteren en tegelijk vergroot uw uw waarde op de arbeidsmarkt. Is het lastig voor u om het opleidingsbedrag en de eventuele onkosten, voor bijvoorbeeld boeken, privé te betalen? Overweeg dan om dit te financieren via een bank. Bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Hierbij leent u het bedrag dat past bij uw doel; het volgen van een opleiding. U spreekt een vaste rente en een vaste looptijd af en u betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente.
Wist u dat bepaalde scholingsonkosten gericht op uw (toekomstig)beroep, zoals inschrijfgeld en boeken, aftrekbaar zijn? Hiervoor geldt op dit moment een drempelbedrag van € 500 per jaar en doorgaans een maximumbedrag van €15.000. Vooral bij 2-opleidingen kan het aantrekkelijk zijn om het opleidingsgeld in 1 keer te betalen. U kunt hiermee tot maximaal 52% van de studiekosten retour krijgen via de belastingteruggave. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Belastingdienst.
Overweegt u een lening? Bekijk dan vooraf of het in uw situatie verstandig is om een lening af te sluiten: geld lenen kost nou eenmaal ook geld. Voor objectieve informatie over lenen kunt u terecht op de site van het Nibud.
Veel banken hanteren de voorwaarde dat u voor een persoonlijke lening een betaalrekening moet hebben bij de betreffende bank. Onderzoek daarom eerst de mogelijkheden bij uw eigen bank. Hier links naar 3 gerenommeerde banken met meer informatie over de diverse leenmogelijkheden, waaronder de persoonlijke lening.
< Terug naar artikeloverzicht