Menu

Zelf uw opleiding betalen, doen of niet doen?

Stel, u wilt een opleiding volgen, maar u moet zelf (een deel van) de kosten betalen. Dan kunt kiezen om het geheel of gedeeltelijk privé te betalen. In dit artikel kort de voor- en de nadelen en de fiscale regelingen die hiervoor bestaan.

Investeren in carrière loont

Investeren in een werkgerelateerde opleiding is nooit weggegooid geld. U kunt vaak al tijdens de opleiding uw huidige werkzaamheden verbeteren en tegelijk vergroot uw uw waarde op de arbeidsmarkt. Is het lastig voor u om het opleidingsbedrag en de eventuele onkosten, voor bijvoorbeeld boeken, privé te betalen? Overweeg dan om dit te financieren via een bank. Bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Hierbij leent u het bedrag dat past bij uw doel; het volgen van een opleiding. U spreekt een vaste rente en een vaste looptijd af en u betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente.

Laat ook de fiscus investeren

Wist u dat bepaalde scholingsonkosten gericht op uw (toekomstig)beroep, zoals inschrijfgeld en boeken, aftrekbaar zijn? Hiervoor geldt op dit moment een drempelbedrag van € 500 per jaar en doorgaans een maximumbedrag van €15.000. Vooral bij 2-opleidingen kan het aantrekkelijk zijn om het opleidingsgeld in 1 keer te betalen. U kunt hiermee tot maximaal 52% van de studiekosten retour krijgen via de belastingteruggave. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Belastingdienst.

Meer Informatie

  • Overweegt u een lening? Bekijk dan vooraf of het in uw situatie verstandig is om een lening af te sluiten: geld lenen kost nou eenmaal ook geld. Voor objectieve informatie over lenen kunt u terecht op de site van het Nibud.

  • Veel banken hanteren de voorwaarde dat u voor een persoonlijke lening een betaalrekening moet hebben bij de betreffende bank. Onderzoek daarom eerst de mogelijkheden bij uw eigen bank. Hier links naar 3 gerenommeerde banken met meer informatie over de diverse leenmogelijkheden, waaronder de persoonlijke lening.

< Terug naar artikeloverzicht

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.