Ziekteverzuim verlagen door gezondheidsbeleid

Een integraal gezondheidsbeleid kan het ziekteverzuim en de bijbehorende kosten terugschroeven. Maar het mes snijdt aan 2 kanten. Immers, voor de medewerkers zélf is het ook prettig om gezond en fit te leven.
Gezonde werknemers presteren beter en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast is ziekteverzuim een grote kostenpost. Goede redenen om te investeren in een integraal gezondheidsbeleid waarin zowel arbeidsomstandigheden, fysieke en mentale werkbelasting en leefstijl van werknemers worden meegenomen. Maar goede werkgevers zijn niet alleen gefocust op resultaten, maar ook op bevlogenheid en inzetbaarheid. Daarbij speelt inzetbaarheid een grote rol. Want waar vroeger veel mensen op hun 55ste stopten met werken, worden we binnenkort geacht om tot 67 jaar door te werken. Willen we die tijd productief en in goede gezondheid doorbrengen, dan moeten we al op jonge leeftijd aan vitaliteit werken. Eind 2013 presenteerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samen met bureau Ecorys een groot onderzoek naar duurzame inzetbaarheid op bedrijfsniveau waarin ook gezondheid aan de orde kwam. Want hoe gezond ondernemen we eigenlijk? Omdat dit onderzoek voor het 2e jaar op rij werd uitgevoerd, werd meteen de ontwikkeling in gezond ondernemen duidelijk.
 

  • Alle 427 werkgevers die aan het onderzoek meewerkten, zetten instrumenten in om vitaliteit, gezondheid en arbeidsomstandigheden te bevorderen.
  • Bedrijven en instellingen met een cao zijn actiever op het gebied van vitaliteit, gezondheid en arbeidsomstandigheden dan bedrijven en instellingen zonder cao.
  • Een toename is hier vooral te zien bij kleine bedrijven (2-19 werknemers).
  • Aan de andere kant is er een afname te zien van het aantal bedrijven dat investeert in activiteiten om een gezonde levensstijl van werknemers te bevorderen (11%).
  • Kleine bedrijven met 20-49 werknemers investeren minder in instrumenten ter bevordering van een gezonde leefstijl van werknemers.

Gezondheidsbeleid verankeren in strategie

Om ervoor te zorgen dat medewerkers zo lang mogelijk gezond en goed kunnen blijven werken, is het onder meer belangrijk dat het gezondheidsbeleid wordt verankerd in de strategie van de organisatie. Daarnaast zetten steeds meer bedrijven een gezondheidsbeleid in om juist strategische organisatiedoelstellingen te halen. Dat heeft enerzijds te maken met een financieel perspectief. Maar anderzijds valt er ook veel te winnen rondom de efficiëntie van werkprocessen, veiligheid, samenwerking, betrokkenheid, productiviteit, creativiteit enzovoorts. Nog een belangrijke verschuiving is dat vroeger werkgevers zich alleen focusten op de 5% die ziek was. Terwijl zij nu de organisatiedoelstellingen aan gezondheid koppelen. Hierdoor is het bereik veel groter en wordt bovendien een positieve in plaats van negatieve boodschap de organisatie ingestuurd. Met een doordacht gezondheidsbeleid:
 

  • houdt u uw werknemers fysiek en mentaal fit.
  • kunnen uw werknemers optimaal functioneren.
  • wordt het ziekteverzuim in uw organisatie gereduceerd.
  • wordt arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk voorkomen.

Instrumenten en maatregelen

Bedrijven kunnen verschillende instrumenten en maatregelen toepassen om werknemers langer vitaal en gezond te houden.
 

  • Preventieve maatregelen zoals meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol, gezonder eten en voldoende ontspanning. Hiervoor kan de werknemer instrumenten inzetten als bijvoorbeeld een fitnessregeling of een cursus stoppen met roken.
  • Andere voorbeelden van activiteiten of maatregelen: een fietsplan, het aanbieden van een gezonde lunch of het stimuleren van lunchwandelingen, regelmatig gesprekken voeren, de inzet van stoelmassages of een bonus bij niet ziek zijn.
  • Trainingen en voorlichting geven om het werk veilig en gezond uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan tilinstructies om fysieke belasting tegen te gaan.
  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) betreft alle factoren die werkstress veroorzaken en van invloed kunnen zijn op de gezondheid en vitaliteit van de werknemers. Ook voor het mentale, psychische en sociale arbeidsvermogen van medewerkers zijn verschillende instrumenten ontwikkeld die bedrijven in de praktijk kunnen toepassen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om cursussen gericht op het omgaan met werkdruk of met agressie op de werkvloer.

Bronnen: Ecorys.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.