Menu

Een brand doven? Denk aan de branddriehoek!

Voor brand zijn er drie elementen nodig: een brandbare stof, een chemische reactie en een ontstekingsbron. Dit wordt ook wel de branddriehoek genoemd. Als een van deze elementen ontbreekt, kan er geen brand ontstaan. Maar wat doe je als het al te laat is?

Hoe ontstaat brand?

Brand ontstaat snel en is een scheikundige reactie van een brandbare stof en zuurstof. Er is echter ook een ontstekingsbron nodig. Dit kan een aansteker zijn, of een verhoging in temperatuur door bijvoorbeeld wrijving of statische elektriciteit. Als de scheikundige reactie eenmaal is opgetreden, dan komen er vlammen, rook en warmte vrij.

Hoe doof je een brand?

Zoals gezegd bestaat de branddriehoek bestaat uit drie elementen: brandbare stof + chemische reactie + ontstekingsbron. De combinatie van deze drie elementen (in de juiste verhoudingen), maakt de branddriehoek compleet, en dus ontstaat er brand. Maar haal je vervolgens een element weg, dan dooft het.

Brandklassen A t/m F

Brandbare stoffen worden ingedeeld in verschillende brandklassen, namelijk A t/m F. Wil je een brand blussen met blusapparatuur? Controleer dan of het blusmiddel hiervoor geschikt is. Het type brandblusser en voor welke brandklasse deze geschikt is, wordt aangeduid door middel van een pictogram én de desbetreffende letter op de brandblusser.

Klasse A: Vaste stoffen

Bijvoorbeeld papier, plastic, vet en textiel.

Klasse B: Vloeistoffen

Een vloeistof, zoals benzine, brandt zelf niet, maar de damp die ervan afkomt wel. Hoe snel de betreffende vloeistof verdampt, hangt af van de eigenschappen van de stof en de temperatuur. LET OP! Brandende vloeistoffen zoals keukenolie of vet vallen niet onder deze categorie. Hiervoor is er een speciale brandklasse F en zijn er speciale blussers op de markt.

Klasse C: Brandbare gassen

Gassen, zoals butaan, propaan en aardgas, mengen goed met zuurstof, waardoor ze erg fel kunnen branden en gemakkelijk kunnen exploderen. Draai altijd eerst de gastoevoer dicht (of meteen na het blussen). Door de hitte bestaat er een grote kans op her ontbranding en zelfs ontploffing.

Klasse D: Metalen

Branden van metalen komt niet veel voor en zijn moeilijk om te blussen.

Klasse E: Elektriciteit

Dit zijn branden die veroorzaakt worden door elektriciteit, maar in principe zijn het klasse A/B branden. Niet blussen met water of schuim (bepaalde type schuimblussers kunnen wel gebruikt worden tot op 1 meter afstand). Schakel elektriciteit uit indien mogelijk. Dit type brand wordt vaak met CO2, poeder of NOVEC1230 geblust.

Klasse F: Frituurvet en bakolie

Voor brand door frituurvet en bakolie (veelal in professionele keukens) bestaan speciale blusmiddelen. Vraag hiernaar bij een groothandel. Het is levensgevaarlijk om een verkeerd type blusser voor het blussen van een brandklasse F brand te gebruiken.

Bron: Kling brandbeveiliging

 

 

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.