Menu

Job crafting: sleutelen aan je baan

Hoe houd je je werk interessant zonder van baan te veranderen? Maak werk van je werk. Met zogeheten ‘job crafting’ kun je je werk een stuk leuker maken zonder dat je al het gedoe hebt van het wisselen van baan, zegt Gertrud de Witte van ESENZIA WerkGelukCoaching. Een slimme werknemer vertoont dan ook proactief gedrag en initieert zelf veranderingen. Job crafting is ook handig in tijden van crisis als de banen niet voor het oprapen liggen.

Job crafting betekent dat je je werkzaamheden probeert aan te passen aan je persoonlijke kennis, kunde en bekwaamheid, maar ook aan je behoeften en interesses. Het staat bovendien erg goed op je cv, want de bereidheid om te veranderen betekenen immers dat je flexibel bent. Organisaties moeten steeds sneller inspelen op de veranderende eisen van hun omgeving en daar past een flexibele medewerker goed bij. Wie actief sleutelt aan zijn baan, blijft niet alleen langer gemotiveerd, maar is ook graag gezien door de werkgever.
Wat kun je doen om je baan aantrekkelijker te maken? Maria Tims van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft promotieonderzoek gedaan naar job crafting. Eén optie is om je takenpakket en taakinhoud aan te passen, oftewel taak craften. Begin met uitgebreid stilstaan bij de huidige functie. Waar ben je mee bezig, welke taken nemen de meeste tijd in beslag, zijn er bezigheden waarvoor je ooit voor dit vak hebt gekozen. Bedenk dan hoe je meer van die favoriete taken zou kunnen krijgen. Zoek extra betekenisvolle, uitdagende werkzaamheden die aansluiten bij je persoonlijke interesses en passies. Tweede optie is relationeel craften, oftewel werken aan interacties en relaties. Probeer stroeve communicatie op het werk te versoepelen, ga in teamverband werken als je te veel alleen werkt en praat misverstanden uit met een collega. Optie drie: cognitief craften. Verbeter je kennis en vaardigheden en haal zo die leuke taken binnen waar je warm voor loopt. Tot slot, nummer vier is contextueel craften. Dit betekent dat je actief je werkplek of werkomgeving aanpast. Denk aan een herinrichting van het kantoor, thuiswerken of andere werktijden.

Bron: Managers Online

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtuele Open dag 28 mei

Op donderdag 28 mei houdt NCOI Opleidingen een Virtuele Open Dag. Tijdens deze Open Dag helpen wij je virtueel bij het kiezen van de opleiding die het beste bij jou past. Zo kun je in een algemene proefles ervaren hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om een persoonlijk adviesgesprek te voeren met een van onze opleidingsadviseurs. Uiteraard beantwoorden zij ook graag al je vragen over het volgen van een opleiding naast je baan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.