6 tips om uw opleiding succesvol met uw werk en privéleven te combineren

Hoe combineert u uw opleiding met een drukke baan en een privéleven? Dat is vaak een van de eerste vragen die bij studenten opkomt als ze een opleiding willen volgen. Alle opleidingen van NCOI zijn zo ontwikkeld, gepland en georganiseerd dat u studeren goed kunt combineren met uw drukke bestaan. Daarnaast helpt het ook als u zelf de balans zo goed mogelijk weet te bewaren. Wij geven 6 tips hoe u dit het beste kunt doen.

1. Maak een goede planning

Heel cliché, maar waar: een goede planning is het halve werk. Een groot deel van uw tijd wordt opgeslokt door uw werk. Daarnaast wilt u tijd besteden aan hobby’s, uw sociale leven, uw gezin en ook nog tijd overhouden om op adem te komen van al deze activiteiten. Hoe u dat doet? Door op tijd een goede planning te maken en u hieraan te houden. Plan bijvoorbeeld een vast moment om te studeren. Bepaal ook van tevoren welke leerstof u gaat doornemen of welke opdrachten u gaat maken. Heeft u binnenkort een belangrijk examen? Plan daar dan wat extra tijd voor. Zo houdt u overzicht, komt u later niet in tijdsnood en heeft u nog tijd over voor uw privéleven.

2. Wees realistisch

Wees niet te streng voor uzelf. Er zitten maar 24 uren in een dag en u heeft ook wel eens een mindere dag. U kunt niet alle leerstof voor een examen in een keer tot u nemen en al het geleerde meteen juist toepassen in de praktijk. Maak daarom kleine, haalbare leerdoelen. Dit geeft u veel meer voldoening en zorgt voor meer plezier in het studeren. Houd hierbij ook rekening met uw energielevel. Bent u na een dag werken vaak moe? Plan dan geen studeermoment vlak na uw werk, ook al vindt u dat dat wel zou moeten. Zoek een ander moment in uw planning, bijvoorbeeld ’s ochtends of in het weekend.

3. Betrek uw omgeving erbij

Omdat u een opleiding volgt, heeft u misschien minder tijd om met vrienden af te spreken of andere sociale activiteiten te ondernemen. Een beetje begrip is dan wel fijn. Vertel daarom aan uw omgeving dat u bent gaan studeren. Leg daarbij ook uit waarom u de opleiding volgt en wat dit tijdelijk kan betekenen voor uw contacten.
 
Daarnaast is het ook verstandig uw werkgever te laten weten dat u een opleiding volgt. Over het algemeen wordt het enorm gewaardeerd als een werknemer zich verder wil ontwikkelen. Wellicht zijn er binnen uw organisatie mogelijkheden om na uw opleiding door te groeien naar een andere functie of kunt u andere werkzaamheden op u nemen. Dit kunt u bespreken met uw leidinggevende. 

4. Zorg voor regelmaat en geen afleidingen

Door routine in uw leergedrag aan te brengen, kost het u op den duur minder moeite om te studeren. Plan daarom uw dagen op dezelfde manier. Zo wordt studeren een gewoonte. Zorg daarnaast dat u niet afgeleid wordt tijdens het studeren. Zet apps als Instagram en WhatsApp tijdelijk op stil, laat de televisie uit en zoek een rustige ruimte op om te kunnen leren. Zo behaalt u uiteindelijk de beste resultaten.

5. Bedenk uw eigen beloningssysteem

Door uzelf kleine doelen te stellen en vast te houden aan een goede planning, kunt u veel bereiken zonder dat het extreem veel moeite kost. Het is daarbij wel belangrijk dat u gemotiveerd blijft. Geef uzelf daarom af en toe een kleine beloning, bijvoorbeeld na het behalen van een belangrijk examen of het afronden van een opdracht waar u tegenop zag.

6. Onthoud waar u het voor doet

U heeft besloten een opleiding te volgen. Omdat u zich verder wil ontwikkelen, wil doorgroeien naar een hogere functie binnen uw organisatie of misschien wel omdat u een carrièreswitch wil maken. Tijdens uw opleiding komt er vast een moment waarop u even geen zin meer heeft en u liever leuke dingen wil doen. Juist op die momenten is het goed om uzelf aan uw doel te herinneren. U studeert namelijk niet voor niets, u wilt iets bereiken. Neem een kleine pauze, verzamel weer wat frisse moed en ga er weer tegenaan.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.