Hoe je coach kunt worden

Iemand kan weer een stap verder met zijn leven dankzij een stukje advies of spiegeling. Als coach zie je jouw coachee als het goed is blij en met frisse moed de deur uit gaan. Geen wonder dat coach voor steeds meer mensen een aantrekkelijke baan is. Er is veel vraag naar, en op allerlei vlakken. Werk-privé-balans, perfectionisme, budgetbeheer of teamontwikkeling: als coach kun je je op allerlei gebieden aanbieden. Maar wat doet een coach nu precies? En als je de stap wilt zetten; hoe kun je coach worden? 

Wat is coachen? Wat doet een coach?

Afhankelijk van de expertise van de coach komt een individu, team of organisatie bij hem met een coachingsvraag. De coach luistert zo objectief mogelijk naar de vraag van zijn coachee en probeert hem aan de hand van een of meer coachingstechnieken richting een oplossing te helpen. Belangrijke eigenschappen die je hiervoor nodig hebt, zijn onder meer zelfkennis, empathie, integriteit en een objectieve houding. Je moet in staat zijn zonder vooroordelen naar je coachee te kijken en oog te hebben voor zijn persoonlijke omstandigheden en aanpak. 

Het werk spreekt veel mensen aan. Dat blijkt ook het aantal mensen dat coach is: tussen 2019 en 2022 steeg dat van 63.000 naar 75.000. Een aspirant coach wil graag mensen helpen, of heeft zelf het nodige meegemaakt en wil met levenslessen anderen vooruit helpen. Of in je huidige rol op de werkvloer ben je al ongemerkt anderen aan het coachen, en je wilt graag je coachingsvaardigheden verder professionaliseren. 

Wat voor soort coaches zijn er?

Bijna een kwart van de Nederlanders loopt bij een coach of heeft dat ooit gedaan. In Nederland zijn veel coachingsvragen werkgerelateerd. Ze gaan over stress, het vinden van passend werk, maar ook over eigenschappen die naar voren komen op de werkvloer als assertiviteit en perfectionisme. Er zijn dan ook diverse soorten coaches op dit vlak. Denk aan een burn-out-coach, loopbaancoach of perfectionisme-coach. Andere typen coaching zijn Business Coaching en Leadership coaching, respectievelijk voor ondernemers en bestuurders en leidinggevenden. Life coaching is ook erg populair. Je helpt als Life coach mensen met vragen die gaan over de kwaliteit en zin van hun leven. De sportkant kun je als coach ook zeker op, als Mental of Performance coach. Die richten zich op respectievelijk de mentaliteit van sporters en hun prestaties. Teams op de werkvloer kunnen gebruik maken van teamcoaching om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Dit is nog maar een selectie van alle mogelijkheden, je kunt zeker verder kijken. 

Hoe kun je zelf coach worden? 

Coach is geen beschermd beroep, wat betekent dat in principe iedereen zichzelf coach mag noemen. Maar het is wel essentieel om een coachingsopleiding te volgen, zodat je over de handvatten beschikt om iemand ook daadwerkelijk te kunnen helpen. Welke opleiding je kiest, is afhankelijk van het soort coach dat je wilt worden. Sommige opleidingen zijn gecertificeerd en erkend door NOBCO, een beroepsorganisatie van beroepscoaches en anderen bij wie coaching een belangrijk onderdeel van hun werk is. Daarmee toon je aan dat je als coach voldoet aan een bepaalde standaard.

Meer weten? 

Bij NCOI Opleidingen hebben we een breed aanbod aan coachingsopleidingen. En mocht je willen overleggen over welke coachingsopleiding of -training goed bij jou en je ambities past, dan helpen onze opleidingsadviseurs je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.