Menu

Hoe word je logopedist?

Veel mensen hebben bij een logopedist het beeld van iemand die kinderen beter leert praten. Maar logopedie is meer dan spraakles en richt zich zeker niet alleen op kinderen. Een logopedist houdt zich bezig met alle aspecten van communicatie. Denk bijvoorbeeld aan moeilijkheden op het gebied van spraak, taal, stem, slikken, mondgewoonten en articulatie. Heb jij interesse in het vak logopedie? We vertellen je meer over het vakgebied en leggen je uit hoe je logopedist kunt worden. 

De oorsprong van logopedie

De betekenis van logopedie komt voort uit het Grieks en is een samenstelling van de woorden ‘logos’ (gesproken woord) en ‘paidein’ (opvoeden). Het vakgebied logopedie is dan ook al behoorlijk oud. Al rond de zeventiende eeuw werden er logopedische activiteiten vastgesteld. In die tijd werden dove of slechthorende mensen door monniken geschoold in het uitspreken van klanken. Later namen onderwijzers deze taak over, en kwam er langzaamaan ook focus op het behandelen van stotteraars en mensen met andere communicatieproblemen. Zo rond 1920 wordt logopedist een zelfstandige beroepsgroep en sinds 1927 is er een officiële beroepsvereniging voor logopedisten. 

Het werkveld van de logopedist

Een communicatieprobleem kan op elk moment in een mensenleven ontstaan en hoeft voor de cliënt niet altijd een duidelijke aanleiding te hebben. Soms ontstaat het doordat iemand al jaren bepaalde mondgewoonten heeft, soms door een ongeluk of een ziekte. Maar ook als iemand regelmatig voor groepen spreekt of veel presenteert, kan een logopedist helpen met het verbeteren van de uitspraak of het stemgeluid. 

Als logopedist bied je advies en therapie aan mensen die communicatieproblemen ervaren, hun communicatie willen verbeteren of mogelijke problemen willen voorkomen. Dat kun je doen vanuit je eigen praktijk als zelfstandig logopedist, maar je kunt ook werken in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, school of verpleeghuis. Tijdens de opleiding voor logopedist word je zo breed mogelijk opgeleid, maar je kunt je daarna ook specialiseren in een bepaalde doelgroep of beperking. Zo kun je je bijvoorbeeld specifiek richten op kinderen, mensen met een verstandelijke beperking of doven en slechthorenden.

Hoe word je logopedist?

Wil je aan de slag als logopedist en ben je op zoek naar een HBO-opleiding logopedie? In Nederland is logopedist een beroep met een beschermde opleidingstitel. Dat betekent dat je alleen logopedist kunt worden als je de HBO Bachelor Logopedie hebt gevolgd. Met deze opleiding behaal je het officiële en internationaal erkende getuigschrift ‘Bachelor Opleiding voor Logopedie’, waarna je aan de slag mag als logopedist. 

Bestaat er een logopedie-opleiding op MBO-niveau?

Helaas is er geen MBO-opleiding op het gebied van logopedie. Wil je wel graag logopedist worden, maar durf je niet meteen HBO-niveau aan? Dan kun je ervoor kiezen eerst een MBO-opleiding niveau 4 te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een zorgopleiding kiezen waarmee je alvast wat kennis en ervaring opdoet. Met een diploma MBO niveau 4 kun je namelijk doorstromen naar de HBO-opleiding logopedie.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.