'Ik help door mee te denken over de juiste keuze voor de toekomst’

Portret Angela Vermanen

Als je een opleiding wilt volgen, is het wel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en dat je zeker weet dat je er in de toekomst iets aan hebt. Maar hoe weet je welke opleiding voor jou de juiste is? Waar moet je zoal op letten en hoe kunnen wij je daarbij helpen? Angela Vermanen is opleidingsadviseur bij NCOI Opleidingen en adviseert dagelijkse nieuwe studenten bij het kiezen van een opleiding. “Het allerbelangrijkste is dat de student aangeeft wat zijn of haar wensen zijn. Op basis daarvan kun je een goed advies geven.”

Van onzeker naar duidelijke keuze

“Mijn achtergrond is de kappersopleiding, maar ik heb daar uiteindelijk nooit iets mee gedaan. Ik heb wel ervaring op de klantenserviceafdeling van Vattenfall; dat was de baan voor deze baan en ik vond het toen al leuk om mensen te adviseren. Daarom ben ik als opleidingsadviseur bij NCOI gaan werken. 
De eerste keer dat ik iemand spreek, krijg ik veel vragen over hoe het is om weer te gaan studeren en welke opleiding goed bij hem of haar past. Het geeft mij voldoening als ik iemand goed kan helpen en iemand een zelfverzekerde keuze maakt. Het is leuk om te zien dat mensen uiteindelijk op hun plek zitten bij de opleiding.”

Persoonlijke doelen 

“Hoe ik de student echt aan het denken zet over haar of zijn keuze? Ik vraag in het eerste gesprek welke persoonlijke doelen hij of zij heeft met het volgen van een opleiding. Wat wil hij of zij eruit halen? En vraag om daarover na te denken. Na een week hebben we weer contact. Je merkt dat ze dan een stuk verder zijn in hun denkproces. Het allerbelangrijkste is dat de student aangeeft wat zijn of haar wensen zijn.”

Elke groep zijn eigen doel

“Ik spreek mensen met allerlei achtergronden en van alle leeftijden. Zo zegt de een bijvoorbeeld: Ik wil graag verder, maar ik heb daarvoor een diploma nodig of mijn werkgever heeft dit aangegeven. Ik help deze mensen door mee te denken over de juiste keuze voor hun toekomst. Dat geldt nog eens extra voor mensen die zich willen omscholen. De stap naar een nieuw vakgebied brengt veel vragen met zich mee over motivatie en haalbaarheid.”

“Er zijn ook veel mensen die zich op latere leeftijd nog willen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan mensen rond de 60 jaar. Zij geven aan: ik wil de laatste jaren van mijn loopbaan nog iets doen waar ik meer gevoel bij heb en meer voldoening uit haal. Zij kiezen ook vaak voor kortere modules omdat ze niet nog jaren willen studeren. Het fijne van NCOI is dat dat ook kan. Studenten kunnen bij ons heel flexibel studeren, in modules maar ook in lesvorm. Ze bepalen bijvoorbeeld zelf of ze les op locatie of online willen. Of misschien willen ze wel op hun eigen tempo studeren in een e-learning. Er zijn weinig studenten die helemaal zelfstandig door de opleiding heen willen. Dan is een combinatie van beide misschien een mooie uitkomst. Tot slot kan ik mensen helpen met algemene informatie over de opleiding.”

“Mijn tip is: bel gewoon, het is een heel belangrijke keuze die je gaat maken! Je wilt studeren voor een betere toekomst.”

Wil jij opleidingsadvies of meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit interview ook sparren over welke opleiding het beste bij je past? Dan kun je contact opnemen met Angela of een van onze andere opleidingsadviseurs door te bellen naar 035 – 6 400 411.

Daarnaast organiseren we regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten en Open Dagen. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je een goed beeld van studeren bij NCOI Opleidingen. Je kunt bijvoorbeeld een proefles volgen en een adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. Op deze pagina vind je meer informatie en actuele data voor deze bijeenkomsten.  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.