‘Je ziet de mensen in de les dan echt nadenken’

Van administratie tot economie en van basisboekhouden tot Masterclasses finance. NCOI-Docent Martin Koekkoek geeft zo’n beetje alle vakken op financieel vlak. Zijn lessen moeten leuk zijn, maar ook aanzetten tot nadenken. Hoe doet hij dat en wat zijn voor hem de grootste uitdagingen tijdens het lesgeven? Wij gingen met hem in gesprek.
 
“Ik probeer tijdens mijn lessen altijd een paar dingen te bereiken. Sowieso moet een les leuk zijn. Mensen volgen vaak ’s avonds na hun werk of overdag in hun werktijd een opleiding, dus dan moet het wel pakkend en leuk zijn. Maar tegelijkertijd moet ik studenten natuurlijk ook iets leren. Ik wil studenten heel graag zelf aan het denken zetten. Daarnaast breng ik meer dan 30 jaar eigen ervaring in hun werk mee naar de les, dat wordt ook vaak als heel waardevol ervaren.”

Interactie tijdens de les

“Mijn lessen zijn heel interactief en ik stel veel vragen. Dan vraag ik bijvoorbeeld hoe iets in de organisatie daar werkt en of zij ook iets op een bepaalde manier doen. Zo ontstaat er interactie en met die verhalen kun je altijd wel een haakje slaan naar de theorie. Je ziet de mensen in de les dan echt nadenken.”
 
“Tijdens de les ontdek je dan soms dat bedrijven volledig volgens een bepaalde theorie van iets werken en soms niet. Daar hebben we het dan over. Wat is beter? Ik geef dan bijvoorbeeld ook aan waar ze eventueel tegenaan zouden kunnen lopen of wat valkuilen kunnen zijn in hun manier van werken. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand na een les over een bepaald onderwerp vragen stelde op zijn werk en toen bleek dat de organisatie zelf niet door had dat het nog beter kon. Dat levert de volgende les natuurlijk een fantastisch verhaal op.”

Grootste uitdaging

“Soms geef ik vakken die in heel veel opleidingen voorkomen, zoals bijvoorbeeld bedrijfseconomie. Wat je dan krijgt is een klas waarin mensen zitten die daar al veel kennis van hebben en mensen voor wie het onderwerp vreemd is. Soms komen mensen binnen met de gedachte: dit ga ik nooit kunnen. De grootste uitdaging voor mij is dan om die niveauverschillen te verkleinen en tegelijkertijd iedereen iets te leren. En dan is het heel leuk om die ontwikkeling in de lessen te zien. Als je de laatste les hebt gehad en je ziet dat iedereen het idee heeft dat ze wat geleerd hebben en klaar zijn voor het examen, dat is heel gaaf.”

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.