Personeelstekorten en de gevolgen: wat doen we eraan?

Om onze maatschappij draaiende te houden is het essentieel dat er voldoende professionals zijn. En dat zij de kennis en kunde hebben om hun werk met plezier uit te voeren. Maar in veel sectoren is het aantal beschikbare en geschikte professionals krap. Wat zijn deze krapteberoepen? Wat zijn de gevolgen en hoe lossen we de personeelstekorten op?

Personeel gezocht

Werkgevers in verschillende sectoren zijn hard op zoek naar gekwalificeerde nieuwe medewerkers. Vooral in de vakgebieden techniek, ICT en zorg. Maar ook in de bouw, industrie, logistiek, horeca, het onderwijs en agrarische beroepen is nauwelijks personeel te vinden. Enkele vakmensen die bijvoorbeeld veel worden gezocht zijn verzorgenden, werkvoorbereiders, programmeurs, securityspecialisten en projectleiders. Deze krapteberoepen zijn vaak functies waarvoor een specifieke opleiding of ervaring nodig is.

Gevolgen van personeelstekort

Door het personeelstekort worden bedrijven belemmerd in hun werk en groeien ze minder snel. Huidige medewerkers zijn minder tevreden, raken overbelast en het ziekteverzuim loopt op. Daarnaast kosten werving en selectie bedrijven veel tijd en geld. Bouwprojecten komen stil te liggen, zieken moeten lang wachten op zorg, restaurants sluiten hun deuren en het onderwijs overweegt een vierdaagse schoolweek.

Overheid pakt personeelstekorten aan

De overheid signaleert natuurlijk de gevolgen en wil de grote personeelstekorten terugdringen. Een voorbeeld in de zorgsector: de personeelstekorten lopen op, mede door de vergrijzing en langer thuiswonende ouderen. De overheid lanceerde het actieprogramma Werken in de Zorg en investeert onder meer in het imago van de zorg, in de wijkverpleging en de kwaliteit van verpleeghuizen. Ook wordt geld uitgetrokken voor opleidingen, geschikte stageplaatsen, en onderwijs dat beter aansluit op de praktijk.

Subsidie voor omscholing

Ondertussen blijven werkgevers zoeken naar manieren om hun vacatures te vervullen. Of manieren om het werk tóch gedaan te krijgen. Een strategie kan zijn: nieuw talent aanboren binnen of buiten de organisatie. Want er zijn veel professionals die het werk best kunnen doen, na omscholing. Zo’n opleiding is een investering, dus daarin komt de overheid tegemoet door een groot deel van de opleidingskosten te vergoeden. Bijvoorbeeld in de sectoren zorg, techniek en IT. Professionals kunnen met tot wel € 10.000,- subsidie een HBO Bacheloropleiding volgen en aan de slag gaan in een van de krapteberoepen. Door de subsidie wordt een opleiding volgen zeer voordelig.

Omscholen naar een baan met toekomstperspectief

Werkt u al in de zorg, techniek of IT en wilt u zich doorontwikkelen? Of bent u toe aan een nieuwe stap in uw carrière? Profiteer dan van de voucherregeling van het ministerie van OCW. U ontvangt vouchers ter waarde van € 1.250,- per 30 EC (studiepunten), voor geselecteerde HBO Bacheloropleidingen en HBO-programma’s van NCOI Opleidingen. Op een vierjarige opleiding kunt u tot wel € 10.000,- besparen. De regeling loopt af, maar u kunt er nu nog gebruik van maken. Bekijk hier de opleidingen van NCOI die in aanmerking komen voor de subsidie.

Meer informatie over omscholen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of een persoonlijk studieadvies ontvangen? Neem gerust contact met ons op of laat uw contactgegevens achter. U hoort dan snel van ons. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.