Studeren met financiële voordelen

Een opleiding volgen kan een flinke investering zijn, niet alleen qua tijd, maar ook financieel. Om u daarin tegemoet te komen, zijn er verschillende aantrekkelijke financieringen en subsidies die het volgen van een opleiding minder kostbaar maken. Maar welke regelingen zijn er en voor welke kunt u in aanmerking komen?

Laatste mogelijkheid: voucherregeling van het ministerie van OCW

Werkt u al in de zorg, techniek of IT en wilt u zich doorontwikkelen? Of ambieert u juist een baan in een van deze sectoren en wilt u daar een opleiding in volgen? Dan kunt u gebruikmaken van de voucherregeling van het ministerie van OCW en zo tot € 10.000,- korting krijgen op geselecteerde HBO Bacheloropleidingen en verschillende deelprogramma’s van de Bachelors. Deze regeling vervalt per 1 september 2019, maar als u zich voor 17 augustus aanmeldt, kunt u nog tot 2024 gebruikmaken van deze financiering. Op de pagina over de voucherregeling vindt u de lijst met de geselecteerde opleidingen die voor deze regeling in aanmerking komen.

Belastingvoordeel

Bent u particulier en betaalt u uw opleiding zelf? Dan kunt u jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van uw inkomstenbelasting voor studiekosten van uzelf of uw fiscale partner. Deze regeling geldt voor alle opleidingen die gericht zijn op een beroep. U mag alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen.

Levenlanglerenkrediet

Sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar voor deeltijd Associate degrees, HBO Bachelor- en Masteropleidingen van NCOI Opleidingen en deelprogramma’s van deze opleidingen tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet. U krijgt nooit meer krediet dan wat u per jaar aan lesgeld moet betalen. In 2019 geldt een rentepercentage van 0,0%. U hoeft dus niets extra’s terug te betalen en heeft 15 jaar de tijd om de lening terug te betalen. U kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van uw opleiding. Voor een HBO Bacheloropleiding kunt u maximaal 5 jaar geld lenen. U kunt het krediet aanvragen via www.duo.nl. Dit doet u voordat uw opleiding start. Let op: u moet al wel zijn ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding.

Subsidie Praktijkleren (SPL)

De overheid heeft de Subsidieregeling Praktijkleren per 1 januari 2014 ingevoerd. Deze regeling is verlengd en geldt tot 1 januari 2023. De subsidieregeling geldt voor alle MBO BBL maatwerk- en incompanyopleidingen en voor opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master in de techniek. De subsidieregeling SPL geldt ook in de gezondheidszorg in deeltijds- en duale variant. U kunt voor zover dit binnen de looptijd van de regeling valt voor de gehele opleiding in aanmerking komen voor subsidie, op het moment dat er een onderwijsarbeidsovereenkomst is. U kunt een subsidieaanvraag in het kader van subsidie praktijkleren indienen via de website www.rvo.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.