Menu

Studeren met financiële voordelen

Een opleiding volgen kan een flinke investering zijn, niet alleen qua tijd, maar ook financieel. Om u daarin tegemoet te komen, zijn er verschillende aantrekkelijke financieringen en subsidies die het volgen van een opleiding minder kostbaar maken. Maar welke regelingen zijn er en voor welke kunt u in aanmerking komen?

Laatste mogelijkheid: voucherregeling van het ministerie van OCW

Werkt u al in de zorg, techniek of IT en wilt u zich doorontwikkelen? Of ambieert u juist een baan in een van deze sectoren en wilt u daar een opleiding in volgen? Dan kunt u gebruikmaken van de voucherregeling van het ministerie van OCW en zo tot € 10.000,- korting krijgen op geselecteerde HBO Bacheloropleidingen en verschillende deelprogramma’s van de Bachelors. Deze regeling vervalt per 1 september 2019, maar als u zich voor 17 augustus aanmeldt, kunt u nog tot 2024 gebruikmaken van deze financiering. Op de pagina over de voucherregeling vindt u de lijst met de geselecteerde opleidingen die voor deze regeling in aanmerking komen.

Belastingvoordeel

Bent u particulier en betaalt u uw opleiding zelf? Dan kunt u jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van uw inkomstenbelasting voor studiekosten van uzelf of uw fiscale partner. Deze regeling geldt voor alle opleidingen die gericht zijn op een beroep. U mag alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen.

Levenlanglerenkrediet

Sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar voor deeltijd Associate degrees, HBO Bachelor- en Masteropleidingen van NCOI Opleidingen en deelprogramma’s van deze opleidingen tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet. U krijgt nooit meer krediet dan wat u per jaar aan lesgeld moet betalen. In 2019 geldt een rentepercentage van 0,0%. U hoeft dus niets extra’s terug te betalen en heeft 15 jaar de tijd om de lening terug te betalen. U kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van uw opleiding. Voor een HBO Bacheloropleiding kunt u maximaal 5 jaar geld lenen. U kunt het krediet aanvragen via www.duo.nl. Dit doet u voordat uw opleiding start. Let op: u moet al wel zijn ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding.

Subsidie Praktijkleren (SPL)

De overheid heeft de Subsidieregeling Praktijkleren per 1 januari 2014 ingevoerd. Deze regeling is verlengd en geldt tot 1 januari 2023. De subsidieregeling geldt voor alle MBO BBL maatwerk- en incompanyopleidingen en voor opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master in de techniek. De subsidieregeling SPL geldt ook in de gezondheidszorg in deeltijds- en duale variant. U kunt voor zover dit binnen de looptijd van de regeling valt voor de gehele opleiding in aanmerking komen voor subsidie, op het moment dat er een onderwijsarbeidsovereenkomst is. U kunt een subsidieaanvraag in het kader van subsidie praktijkleren indienen via de website www.rvo.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant