Training belangrijk voor preventiemedewerkers

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen een organisatie. Je zet je in voor goede arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heeft de preventiemedewerker een belangrijke rol en zorgt hij of zij ervoor dat bedrijven intern meer deskundigheid rond gezondheidsrisico’s en preventie ontwikkelen. Als je dagelijks op de werkvloer bent en deel uitmaakt van de bedrijfscultuur, kun je problemen eerder signaleren dan een externe partij.

Sinds de aanpassing van de Arbowet in 2017 is de rol van de preventiemedewerker nog duidelijker. De preventiemedewerker werkt sindsdien nauw samen met de bedrijfsarts en met externe arbodeskundigen. Dat heeft een positief effect op de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Officiële functie met contract

Elk bedrijf moet een of meer preventiemedewerker(s) aanstellen. Dat kan ook iemand zijn die deze rol op zich neemt naast de functie die hij of zij al heeft. Iedere werknemer met affiniteit met arbozaken, zoals een HR-medewerker of facilitair medewerker, kan zich aanmelden voor de functie van preventiemedewerker. Voorwaarde is dat je genoeg kennis en ervaring hebt om de bijbehorende taken goed te kunnen uitvoeren. Het is een officiële functie, met een contract waarin staat hoeveel uren aan de taken besteed mogen worden. Bij kleinere bedrijven tot 25 werknemers kan de directeur / eigenaar ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen.

Om als preventiemedewerker goed te functioneren heb je inhoudelijke kennis en vaardigheden nodig. Zoals:

  • Kennis van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  • Adviseren over het bijbehorende plan van aanpak
  • Het helpen realiseren van de gestelde doelen

Belangrijkste taken van de preventiemedewerker

Je hebt als preventiemedewerker een adviserende rol naar je werkgever, die verantwoordelijk is voor het arbobeleid, en de ondernemingsraad, die het beleid toetst en de werkgever hierop aanspreekt. Daarnaast werk je mee aan het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en de verbetermaatregelen die daaruit voortkomen.

Opleiding preventiemedewerker

Een opleiding tot preventiemedewerker is niet wettelijk verplicht, maar veel (aankomend) preventiemedewerkers volgen wel trainingen om sterker in hun schoenen te staan. Je moet genoeg kennis en ervaring hebben om je taken goed uit te kunnen voeren. Behalve inhoudelijke deskundigheid heb je ook specifieke competenties nodig op het gebied van communicatie, samenwerking en doortastendheid. Omdat de maatregelen die je voorstelt in eerste instantie vaak een investering in tijd en geld kosten, moet je het management kunnen overtuigen van het nut en de voordelen op de lange termijn. Zoals minder ziekteverzuim.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.