Trends en ontwikkelingen in HR

Human resources is altijd in beweging. Onder invloed van de economische situatie en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in de techniek en in de maatschappij blijft ook HR zich ontwikkelen. De coronacrisis heeft op een aantal ontwikkelingen ook nog eens als een katalysator gewerkt of doet dat nog steeds. We zetten hier drie belangrijke trends en ontwikkelingen voor je op een rij.

3 Trends in HR

 

1.    Arbeidsmarkt

De eerdere verwachting dat de werkloosheid flink zou stijgen is niet uitgekomen. Wel is er een verschuiving op de arbeidsmarkt. Door de lockdown gingen/moesten veel mensen die werkten in de horeca, de evenementenbranche, de cultuursector en de reisbranche op zoek naar ander werk. Dat de werkloosheid niet is gestegen, geeft aan dat dit in veel gevallen ook is gelukt. Dit blijkt ook uit cijfers van het CBS en UWV. Deze mensen werken nu dus meestal wel in een andere branche. Nu er weer minder beperkende maatregelen zijn, zien we de vraag naar personeel in de horeca alweer flink toenemen en zelfs al tekorten ontstaan. De andere branches zullen hierin waarschijnlijk volgen. 

Tel daarbij de krapte in de gezondheidszorg en de kinderopvang op en het is duidelijk dat er voor HR een flinke uitdaging in werving en selectie zal liggen. Duurzame tewerkstelling en (om)scholing van werknemers zullen daar belangrijke onderdelen van zijn.

2.    Thuiswerken

Sinds corona werken veel mensen thuis en dit lijkt een ontwikkeling te zijn die voor een groot deel blijvend is. In veel beroepen is dit ook heel goed mogelijk. Er ligt dan wel een uitdaging in het betrokken houden van de medewerkers die nu meer op afstand blijven werken. Voor hen is het dagelijkse leven flink veranderd. Er moet bewust gestuurd worden op het creëren van verbinding, interactie en collegialiteit. Ook op arbotechnisch terrein liggen aandachtspunten voor HR.

3.    Werkgeluk

In een aantal beroepen is de werkdruk fors toegenomen of zijn werkzaamheden veranderd. Dit kan invloed hebben op het werkgeluk. Werkgeluk en duurzame inzetbaarheid zijn niet nieuw op de HR-agenda. Werknemers die gelukkig zijn in hun werk en zich geen zorgen maken om duurzame inzetbaarheid, zijn meer bevlogen, betrokken en productiever. 

Human resources kan hierin bijdragen. Bijvoorbeeld met tips hoe medewerkers zelf hun werkgeluk positief kunnen beïnvloeden. Maar ook in het bevorderen van goed werkgeverschap van de eigen organisatie. Dat is een belangrijk punt voor medewerkers om bij jouw organisatie te komen werken, maar ook om er te blijven werken.

Meer weten over het HR-vak?

Wil jij meer weten over het HR-vak? Welke ontwikkelingen er in HR zijn, wat je kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure HR vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder vorm kunt geven. Je kunt de brochure hier downloaden.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.