Waar staat u over 5 jaar?

Het is een van de meestgestelde vragen door werkgevers: waar hoopt u over 5 jaar te staan? Een lastige vraag, zeker als u niet direct een helder en concreet beeld heeft van wat u in de toekomst zou willen. Wat zijn uw ambities, wensen en behoeften en hoe bereikt u die? Het opstellen van een loopbaanplan kan u daarbij helpen.

Het belang van een loopbaanplan

Waarom zou u nu al moeten weten waar u over 5 jaar wil staan? Met een loopbaanplan kunt u meer richting geven aan uw carrière. U maakt bewustere keuzes en laat u minder leiden door omstandigheden binnen uw organisatie. U heeft immers een duidelijk doel voor ogen en weet wat u moet doen om dit te bereiken. Daarnaast is de kans vele malen groter dat u plezier en voldoening haalt uit uw werk als u doet wat u leuk vindt en waar u goed in bent. Kortom: een loopbaanplan zorgt ervoor dat u de regie heeft over uw eigen loopbaan en kan de manier zijn voor een succesvolle carrière.

Hoe schrijft u een loopbaanplan?

Het opstellen van een loopbaanplan is niet eenvoudig. U moet er goed over nadenken en alle mogelijkheden overwegen. Om het niet te ingewikkeld te maken, is het verstandig om uw loopbaanplan te schrijven aan de hand van 4 stappen. Zo houdt u zelf overzicht en komt u snel tot de kern van uw ambities, wensen en behoeften.

Stap 1: Waar staat u nu?

Hier brengt u uitgebreid uw huidige werksituatie in kaart. Probeer daarbij een zo duidelijk mogelijk beeld te creëren. Dat kunt u doen aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat voor opleiding(en) heeft u gevolgd?
  • Wat voor werk doet u op dit moment?
  • Wat zijn uw werkzaamheden?
  • Wat zijn uw unieke talenten of waar bent u goed in?
  • Wat zijn uw drijfveren en waar haalt u voldoening uit?
  • Wat vindt u leuk aan uw werk en wat minder leuk?
  • Hoe ziet uw ideale werkomgeving eruit?
  • Wilt u nog lang in deze functie/bij uw huidige werkgever werken?

Stap 2: Wat wilt u bereiken in 5 jaar?

Dit is uiteraard de moeilijkste stap bij het schrijven van een loopbaanplan. Vaak heeft u al een beter beeld nadat u eerst heeft beschreven waar u nu staat. Denk goed na over wat u belangrijk vindt in uw werk. Kunt u de werkzaamheden waar u energie van krijgt verder uitbouwen? Zijn er vaardigheden die u verder wilt ontwikkelen? Wilt u doorgroeien binnen de organisatie of doet u dit liever ergens anders? Kunt u uw talent voldoende benutten in uw huidige functie of is er een functie die hier beter op aansluit? U kunt ook uw vrienden en familie vragen om tips en advies. Zo krijgt u een beter beeld van wat bij u past.

Stap 3: Wat heeft u nodig om dit te bereiken?

Inventariseer wat u nodig heeft om uw doelen binnen 5 jaar te bereiken. Welke kennis en vaardigheden moet u ontwikkelen? Wilt u een opleiding volgen en zo ja, wie betaalt dit dan? Kunt u hulp gebruiken van bijvoorbeeld collega’s of uw leidinggevende? Kunt u binnen uw organisatie ervaring opdoen om uw doelen te behalen of moet u dit ergens anders doen? Beschrijf hier ook hoeveel tijd u denkt kwijt te zijn en of u bereid bent in uw eigen tijd te werken aan uw doelen.

Stap 4: Maak uw doelen concreet en haalbaar

In de laatste stap zet u uiteen hoe u uw doelen gaat behalen. Maak kleine, behapbare doelen en blijf realistisch. Probeer daarom uw doelen zo veel mogelijk te formuleren volgens de SMART-methode (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden). Zo maakt u uw doelen zo concreet mogelijk en is de kans groter dat u er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.