Wat kost een hbo-opleiding?

Met een HBO-diploma op zak is de kans op werk of promotie vaak een stuk groter. Daarnaast is studeren altijd goed voor uw persoonlijke ontwikkeling. Het is dus altijd de moeite waard om tijd en geld in een opleiding te investeren. Maar hoeveel kost een HBO-opleiding nu eigenlijk?
 

Drie soorten collegegeld

Het grootste deel van de jaarlijkse uitgaven om te kunnen studeren bestaat uit het collegegeld. U betaalt dit bedrag aan het instituut waar u de opleiding volgt. Er zijn grofweg drie soorten collegegeld:
 1. Het gewone (wettelijke) collegegeld.
 2. Het collegegeld van de vrije markt.
 3. Het instellingscollegegeld.
Wat is de wettelijke hoogte van het collegegeld op de hogeschool of de universiteit?
De hoogte van het gewone (wettelijke) collegegeld kan elk jaar veranderen. Wordt de hogeschool of universiteit door de overheid gefinancierd? Dan betaalt u het wettelijk collegegeld. Anders betaalt u instellingscollegegeld.
In de wet is vastgelegd dat het instellingcollegegeld niet lager mag zijn dan het wettelijk collegegeld. De hogeschool of universiteit bepaalt verder het bedrag. Alleen voor ‘joint degrees’ mag het instellingscollegegeld lager zijn dan het wettelijk collegegeld. Een joint degree-programma houdt in dat u een opleiding (Bachelor of Master) volgt aan een instelling die een samenwerking heeft met een andere instelling. U volgt een deel van uw opleiding aan de ene instelling en een deel aan de andere instelling. Dit kunnen een paar vakken zijn, maar ook bijvoorbeeld een heel jaar.
 
De wettelijke hoogte van het collegegeld voor universiteiten of hogescholen is:
 • 2019-2020:
  • Voltijd € 2.083,-
  • Deeltijd tussen de € 1.240,- en € 2.083,-
 • 2018-2019:
  • € 2.060,-
  • Deeltijd tussen de € 1.226,- en € 2.060,-
 Er zijn twee soorten 'vrije markt'-studies:
 1. Particuliere instellingen worden niet bekostigd door de overheid. Het voordeel is dat het vaak deeltijdopleidingen zijn die u naast uw werk kunt volgen. Omdat er minder lesmomenten zijn en u meer zelf thuis doet, heeft u meer vrijheid in het indelen van uw tijd. Bovendien zijn de docenten professionals uit de praktijk en sluiten de lessen goed aan op de werkpraktijk. Ook voor studeren aan deze instellingen gelden allerlei subsidies en financieringsmogelijkheden (zie verderop in dit artikel).
 2. Opleidingen die door de NVAO als 'excellent' zijn beoordeeld, mogen ook een hoger tarief vragen.
Voor het collegegeld per particuliere opleiding kunt u kijken in de Keuzegids.
 
Opleidingen met het kenmerk kleinschalig en intensief onderwijs kunnen hoger collegegeld vragen. Dit hogere collegegeld is maximaal 5 keer het wettelijk collegegeld.
 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Voor iedereen die een opleiding wil volgen, zijn verschillende regelingen om dit financieel haalbaar te maken. Dus ook voor iedereen die wil om-, na- of bijscholen. Hieronder noemen we enkele regelingen waarvan veel mensen gebruikmaken.
 

Opleidingsbudget werkgever

Veel werkgevers hebben een jaarlijks opleidingsbudget beschikbaar voor hun werknemers. U kunt bij uw leidinggevende of bij de HRM-afdeling navragen hoe dat bij uw organisatie is geregeld en wat de mogelijkheden zijn.
 

Scholingsvouchers IT, Zorg en Techniek

De overheid stimuleert deelname aan HBO Bacheloropleidingen binnen de techniek, IT en Zorg. Op basis van voldoende studievoortgang ontvangt u per halfjaar € 1.250,- aan subsidie in de vorm van een scholingsvoucher van het Ministerie van OCW. Dat bedrag loopt op tot € 10.000,- voor uw gehele Bacheloropleiding. Lees meer over deze subsidieregeling.
 

Belastingvoordeel particulieren

Bent u particulier en betaalt u uw opleiding zelf? Dan kunt u jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van uw inkomstenbelasting voor studiekosten van uzelf of uw fiscale partner. Deze regeling geldt ook voor de kosten van een EVC-procedure. U mag alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen.
 

Levenlanglerenkrediet

De overheid wil mensen stimuleren om te blijven leren (leven lang leren). Vanaf september 2017 kunt u voor deeltijd HBO- en Masteropleidingen van NCOI Opleidingen geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet. Ook als u een tweede Bacheloropleiding wilt doen of een Master wilt volgen na uw Bachelor, biedt deze regeling aantrekkelijke mogelijkheden.
 
Bij alle opleidingen op onze site staat vermeld wat die opleiding precies kost.
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.