Welke opleiding leidt op tot professional in de zorg?

Ziekenhuizen hebben een groot tekort aan gespecialiseerd personeel. Als gevolg daarvan zijn ze genoodzaakt veel zzp’ers in te huren en dat leidt weer tot hoge loonkosten. Onlangs gingen het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen failliet. Daar bestond ongeveer de helft van het personeel op de specialistische afdelingen uit extern ingehuurde zorgprofessionals. En er zijn meer ziekenhuizen waar dit probleem tot hoge loonkosten leidt. Die kosten kunnen flink worden verlaagd door mensen in vaste dienst te nemen.

Zo goed als zeker een baan met een opleiding verpleegkunde

Maar dan moeten de ziekenhuizen die specialisten wel kunnen vinden en dat valt niet mee in de huidige krappe arbeidsmarkt. Dus goede verpleegkundigen hebben de banen voor het uitkiezen en kunnen overal aan de slag. Met een opleiding verpleegkunde is een baan zo goed als gegarandeerd.
 
Het gaat dan om algemeen verpleegkundigen, maar vooral ook om gespecialiseerd verpleegkundig personeel. Denk daarbij aan anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. En dan zijn er nog de teams met opleidingsplaatsen voor meer gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals de intensive care, spoedeisende eerste hulp en oncologie. Juist in die specialistische zorg is er schaarste op de arbeidsmarkt.

Bacheloropleiding HBO Verpleegkunde (HBO-V)

Verpleegkundigen met een HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) komen in aanmerking voor zulke opleidingsplaatsen. Maar ook voor MBO’ers zijn er voldoende baan- en doorgroeimogelijkheden in de zorg. En niet alleen in de ziekenhuizen is momenteel een gebrek aan verpleegkundigen. Ook de wijkverpleging, verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg kampen met een tekort aan zorgprofessionals. Daarnaast kun je nog denken aan psychiatrisch verpleegkundigen en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Scholing in die specialismen biedt goede kansen op de arbeidsmarkt.

Een opleiding volgen?

Zoek je een opleiding tot professional in de zorg? Kijk dan eens naar onze opleidingen Zorg, Welzijn en Hulpverlening.

Studiefinanciering

Een korte (MBO) basisopleiding is natuurlijk voordeliger, maar volledige opleidingen met stage zijn het meest waardevol. Een volledige opleiding heeft dezelfde status als in het dagonderwijs. Tot je dertigste kun je een beroep doen op studiefinanciering, maar sinds kort heeft de overheid een nieuwe financiering in het leven geroepen voor de mensen tussen 30 en 55 jaar oud. Dit heet het levenlanglerenkrediet. Met dit krediet kun je een deeltijdopleiding op HBO-niveau financieren. Na je studie heb je vijftien jaar de tijd om de lening terug te betalen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.