Menu

Gezichtsuitdrukking manager heeft effect op prestatie

Managers die orders geven aan hun medewerkers moeten goed nadenken over welk gezicht ze daarbij trekken. De emotie op het gelaat van een leidinggevende blijkt bepalend te zijn voor de prestaties van de ondergeschikten. Dat stelt sociaal psychologe Victoria Visser (Erasmus Universiteit Rotterdam) in haar proefschrift Leader Affect and Leadership Effectiveness.

Voor haar onderzoek voerde Visser experimenten uit waarbij studenten via een webcam instructies kregen om bepaalde taken uit te voeren. Bij een deel van de studenten trok de acteur een vrolijk gezicht. Hij glimlachte en de toon van zijn stem was enthousiast. Bij een groep anderen trok hij een triest gezicht en sprak hij serieus. De proefpersonen kregen zowel een creatieve taak als een analytische opgave. De studenten bij wie de zogenaamde manager een blij gezicht had getrokken scoorden 11 procent beter voor de creatieve opdracht en presteerden minder voor de analytische opgave. Bij de andere studenten bleek het omgekeerde het geval: de trieste, serieuze uitdrukking van de manager zorgde voor 23 procent betere prestaties bij analytische taken, maar minder goede resultaten bij de creatieve opdrachten.
De verklaring: een positieve uitdrukking zorgt voor een sfeer van blijdschap en een positief gevoel, waardoor we ons veilig voelen. Die ontspanning leidt tot creatieve ideeën. Negatieve emoties daarentegen sturen naar het brein het signaal dat er problemen zijn. De hersenen komen daardoor in de analytische en gefocuste toestand, wat ervoor zorgt dat we meer oog voor detail krijgen.

(Bron: www.vacature.com)

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.