Gezichtsuitdrukking manager heeft effect op prestatie

Managers die orders geven aan hun medewerkers moeten goed nadenken over welk gezicht ze daarbij trekken. De emotie op het gelaat van een leidinggevende blijkt bepalend te zijn voor de prestaties van de ondergeschikten. Dat stelt sociaal psychologe Victoria Visser (Erasmus Universiteit Rotterdam) in haar proefschrift Leader Affect and Leadership Effectiveness.

Voor haar onderzoek voerde Visser experimenten uit waarbij studenten via een webcam instructies kregen om bepaalde taken uit te voeren. Bij een deel van de studenten trok de acteur een vrolijk gezicht. Hij glimlachte en de toon van zijn stem was enthousiast. Bij een groep anderen trok hij een triest gezicht en sprak hij serieus. De proefpersonen kregen zowel een creatieve taak als een analytische opgave. De studenten bij wie de zogenaamde manager een blij gezicht had getrokken scoorden 11 procent beter voor de creatieve opdracht en presteerden minder voor de analytische opgave. Bij de andere studenten bleek het omgekeerde het geval: de trieste, serieuze uitdrukking van de manager zorgde voor 23 procent betere prestaties bij analytische taken, maar minder goede resultaten bij de creatieve opdrachten.
De verklaring: een positieve uitdrukking zorgt voor een sfeer van blijdschap en een positief gevoel, waardoor we ons veilig voelen. Die ontspanning leidt tot creatieve ideeën. Negatieve emoties daarentegen sturen naar het brein het signaal dat er problemen zijn. De hersenen komen daardoor in de analytische en gefocuste toestand, wat ervoor zorgt dat we meer oog voor detail krijgen.

(Bron: www.vacature.com)
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.