Menu

Nederland heeft kenniswerkers nodig

Onderwijs en bedrijfsleven in Nederland moeten gaan samenwerken in de regio om meer kenniswerkers voort te brengen. Wereldwijd is er een ‘war for talent’, maar Nederland blijft ernstig achter. Hierdoor wordt de economische groei afgeremd. Dat staat in het advies ‘Kiezen voor Kenniswerkers’, dat voorzitter Uri Rosenthal van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) heeft overhandigd aan onderwijsstaatssecretaris Sander Dekker.

Werkgevers schenken te weinig aandacht aan innovatief talent bij de middelbaar en hoogopgeleide werknemers, vindt de AWT. Maar ook de overheid moet haar steentje bijdragen om innovatieve talenten te vinden en in te zetten. De Adviesraad pleit er voor om de Kenniswerkersregeling duurzaam (her) in te voeren.
Voorzitter van AWT, Uri Rosenthal: ‘Het is noodzakelijk dat werkgevers en onderwijs de creatieve en innovatieve vermogens van de alfa-, gamma- en bètatalenten erkennen, herkennen en aanboren bij alle (toekomstige) arbeidskrachten. Zeker ook op middelbaar niveau is veel onbenut talent.’
De ideeën van de Adviesraad sluiten aan bij het World Economic Forum, dat heeft berekend dat Europa 45 miljoen extra talenten nodig heeft om een duurzame economische groei te realiseren voor 2030. Reden hiervoor is dat samenlevingen overal ter wereld ‘kennissamenlevingen’ worden. Daarbij moet ook het probleem van de ‘vergrijzing van talent’ worden opgevangen. De westerse wereld wordt snel ingehaald en zelfs voorbijgestreefd door de rest van de wereld. Volgens het World Economic Forum staat Nederland niet langer in de top vijf van meest concurrerende wereldeconomieën. Ons land is naar een achtste plaats gezakt.
De AWT doet allerlei aanbevelingen, zoals het opzetten van regionale O&O-fondsen, arbeids- en talentpools, een actieplan vaardigheden tussen het bedrijfsleven en onderwijs en meer kenniswerkersvaardigheden onderdeel maken van onderwijsprogramma’s, juist ook in het MBO. Verder moet learning on the job worden gestimuleerd met sabbaticals en stages, waardoor (potentiële) kenniswerkers de ruimte krijgen om hun vaardigheden te ontplooien en te benutten.

Bron: AWT

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.