'Kans explosie kunstmestfabriek hier klein, maar niet uitgesloten'

De kans dat in Nederland, net als in Texas, een kunstmestfabriek ontploft, is uiterst klein. In de Nederlandse landbouw wordt geen ammoniumnitraat gebruikt. Dat zegt directeur Rein Coster van de Vereniging van Kunstmest Producenten in het Nederlands Dagblad. Coster neemt aan dat de ontploffing is veroorzaakt door ammoniumnitraat, al wil hij liever niet speculeren over de oorzaak.

Ammoniumnitraat is niet zomaar tot ontploffing te brengen, maar in het verleden zijn er wel meerdere dodelijke ongelukken mee gebeurd. Toch is er risico, aldus Ruud Bergwerff, Product Manager bij Reed Business Opleidingen. Met name bij plotselinge verhitting, zoals bij een brand, is er risico dat de vaste stof overgaat in een aantal gasvormige producten die zeer explosief is. Het vervaardigen van ammoniumnitraat kost heel veel energie alle energie die er in is gestopt komt vrij bij de explosie waardoor deze zo krachtig is. 'Kunstmest bestaat voornamelijk uit ammoniumnitraat, een chemische verbinding die onder de juiste omstandigheden explosief uit elkaar kan vallen', zegt Martijn van Calmthout van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. 'Meestal is er een initiële explosie nodig. Terroristen gebruiken een mengsel van 95 procent kunstmest en 5 procent benzine, die ze tot ontbranding brengen.' Het kost veel energie om ammoniumnitraat te maken (door stikstof uit de atmosfeer chemisch te breken en in verbinding te brengen). 'Alle energie die er in is gestopt, komt tegelijk vrij bij de explosie', aldus Van Calmthout. 'Daarom is deze zo krachtig.'

Bomaanslagen

Ook bij bomaanslagen, zoals door Anders Breivik in Oslo, is ammoniumnitraat gebruikt. Omdat deze stof in Nederland niet wordt gebruikt, wordt die hier ook niet opgeslagen, zegt Coster. De explosie in de kunstmestfabriek in Texas eiste vorige week woensdag een onbekend aantal levens. Ook raakten tientallen mensen gewond.

Bron: Nieuweoogst.nu

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.