Ziet u als een berg op tegen studeren? Wilt u snel goede resultaten behalen? Hieronder vindt u tips die bijdragen aan een beter studieresultaat, maar u ook tijd kunnen besparen.
Maak optimaal gebruik van uw tijd door prioriteiten te stellen.
|
Belangrijk |
Niet belangrijk |
Urgent |
Hoogste prio, direct uitvoeren |
Plan dit aan het eind van de dag nadat de hoogste prio’s zijn uitgevoerd |
Niet urgent |
Tijd inplannen, niet uitstellen |
Geen prioriteit, stel dit uit tot een rustiger moment |
Nadat u prioriteiten heeft gesteld, kunt u starten met het plannen van de verschillende taken. Om een realistische planning te maken moet u weten hoeveel tijd een bepaald onderdeel kost. Vervolgens kunt u een werkplanning opstellen door uzelf vier vragen te stellen:
Zorg dat u vooraf een overzicht heeft van hetgeen dat u gaat leren. De inhoudsopgave is gemakkelijk te begrijpen en biedt u structuur. Waardoor u de stof makkelijker op neemt.
Om beter tot de kern van de lesstof te komen en hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen onderscheiden is een handige tip om uzelf vragen te stellen over de tekst. Hierdoor zult u de tekst beter begrijpen en onthouden.
Door het lesmateriaal samen te vatten wordt u automatisch gedwongen om na te denken over de belangrijkste onderdelen uit de tekst.
Het is bewezen dat alles wat in het linker deel van het visuele veld ziet, wordt ontvangen door uw rechter hersenhelft en andersom. Het linker deel van uw hersenen verwerkt teksten en lijsten. De rechter kant is gespecialiseerd in het begrijpen van structuur en creëren van overzicht. Bij linkshandige is dit andersom.
Studeer maximaal een uur, neem vervolgens 10 minuten pauze en ga dan weer verder leren. Wanneer u start met leren bent u nog gemotiveerd en geconcentreerd. Na een tijdje daalt de concentratie. Als u weet dat u mag stoppen met studeren gaat de concentratie weer om hoog. Neem daarom voldoende ontspanning door een stuk te gaan wandelen, muziek luisteren of tv kijken. Door deze aanpak zult u een stuk effectiever en efficiënter leren.
Doordat u iets aan iemand anders uitlegt leert u zelf erg snel. Op deze manier bent u bewust de lesstof op een ander aan het overbrengen, waardoor u goed moet nadenken hoe de lesstof in elkaar zit. Daarnaast is het goed mogelijk dat u nieuwe inzichten krijgt.
Het is belangrijk om de lesstof te herhalen. Doet u dat niet dan zult u dat nooit op lange termijn onthouden. Onderzoek toont aan dat u de leerstof moet onthouden na een uur, dag, week, maand en na 6 maanden om het in uw lange termijngeheugen op te slaan.
Uw lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig voor een betere concentratie, denkvermogen en opslaan van de lesstof.
< Terug naar artikeloverzicht