10 Studietips voor een beter resultaat

Ziet u als een berg op tegen studeren? Wilt u snel goede resultaten behalen? Hieronder vindt u tips die bijdragen aan een beter studieresultaat, maar u ook tijd kunnen besparen.

Tip 1: Manage uw tijd

Maak optimaal gebruik van uw tijd door prioriteiten te stellen.

 

Belangrijk

Niet belangrijk

Urgent

Hoogste prio, direct uitvoeren

Plan dit aan het eind van de dag nadat de hoogste prio’s zijn uitgevoerd

Niet urgent

Tijd inplannen, niet uitstellen

Geen prioriteit, stel dit uit tot een rustiger moment

 

Tip 2: Realistische planning maken

Nadat u prioriteiten heeft gesteld, kunt u starten met het plannen van de verschillende taken. Om een realistische planning te maken moet u weten hoeveel tijd een bepaald onderdeel kost. Vervolgens kunt u een werkplanning opstellen door uzelf vier vragen te stellen:

  • Wat ga ik doen?
  • Wanneer ga ik het doen?
  • Hoe doe ik het?
  • Wat doe ik als het niet lukt?

Tip 3: Structurele aanpak

Zorg dat u vooraf een overzicht heeft van hetgeen dat u gaat leren. De inhoudsopgave is gemakkelijk te begrijpen en biedt u structuur. Waardoor u de stof makkelijker op neemt.

Tip 4: Vragen stellen

Om beter tot de kern van de lesstof te komen en hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen onderscheiden is een handige tip om uzelf vragen te stellen over de tekst. Hierdoor zult u de tekst beter begrijpen en onthouden.

Tip 5: Samenvatten

Door het lesmateriaal samen te vatten wordt u automatisch gedwongen om na te denken over de belangrijkste onderdelen uit de tekst.

Tip 6: Boek links, aantekeningen rechts

Het is bewezen dat alles wat in het linker deel van het visuele veld ziet, wordt ontvangen door uw rechter hersenhelft en andersom. Het linker deel van uw hersenen verwerkt teksten en lijsten. De rechter kant is gespecialiseerd in het begrijpen van structuur en creëren van overzicht. Bij linkshandige is dit andersom.

Tip 7: Ontspannen en pauze

Studeer maximaal een uur, neem vervolgens 10 minuten pauze en ga dan weer verder leren. Wanneer u start met leren bent u nog gemotiveerd en geconcentreerd. Na een tijdje daalt de concentratie. Als u weet dat u mag stoppen met studeren gaat de concentratie weer om hoog. Neem daarom voldoende ontspanning door een stuk te gaan wandelen, muziek luisteren of tv kijken. Door deze aanpak zult u een stuk effectiever en efficiënter leren.

Tip 8: Deel het geleerde met anderen

Doordat u iets aan iemand anders uitlegt leert u zelf erg snel. Op deze manier bent u bewust de lesstof op een ander aan het overbrengen, waardoor u goed moet nadenken hoe de lesstof in elkaar zit. Daarnaast is het goed mogelijk dat u nieuwe inzichten krijgt.

Tip 9: Herhaling van de lesstof

Het is belangrijk om de lesstof te herhalen. Doet u dat niet dan zult u dat nooit op lange termijn onthouden. Onderzoek toont aan dat u de leerstof moet onthouden na een uur, dag, week, maand en na 6 maanden om het in uw lange termijngeheugen op te slaan.

Tip 10: Juiste voeding

Uw lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig voor een betere concentratie, denkvermogen en opslaan van de lesstof.

  • langzame suikers
  • onverzadigde/gezonde vetten
  • vitaminen & mineralen
  • eiwitten

< Terug naar artikeloverzicht

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.