5-stappenplan: leidinggeven volgens 'Het Nieuwe Werken'

'Het Nieuwe Werken' vergt een andere stijl van werken, voor zowel personeel áls management. Menig manager zal zich dan ook afvragen; geef ik leiding conform 'Het Nieuwe Werken'? Dit stappenplan biedt u handreikingen om binnen uw persoonlijke manier van aansturen ‘Het Nieuwe Leidinggeven’ toe te passen.

Als manager heeft u de verantwoordelijkheid om uw medewerkers te ondersteunen, te motiveren en te enthousiasmeren met behulp van de dimensies: communicatie en samenwerking, mobiliteit en empowerment. Maar hoe doet u dat in de praktijk wanneer veel medewerkers uit beeld zijn, omdat ze op een andere locatie of vanuit huis hun werkzaamheden doen?

Eigenschappen

Net als dat 'Het Nieuwe Werken' van uw personeel vraagt om te veranderen, dient ook u bepaalde dingen aan te passen en eigen te maken. Persoonlijk leiderschap binnen het HNW-concept vergt een manier van leidinggeven die het plaats- en tijdonafhankelijk werken stimuleert en mogelijk maakt. Dat klinkt simpel maar dat is het absoluut niet. Naast persoonlijke eigenschappen als zelfinzicht, wil om te leren en vooral, lef, staan er nog enkele zaken binnen uw nieuwe rol centraal:

  • inspireren van medewerkers, zowel op persoonlijk als op organisatorisch vlak (visie);
  • creëren en faciliteren van verbindingen;
  • sturen op resultaat en niet op aanwezigheid;
  • geven van vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid;
  • stimuleren van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

HNL in 5 stappen

‘Het Nieuwe Leidinggeven’ is geen trucje, noch bestaat er één bepaalde manier van HNL. Wél is er een aantal handvatten en inzichten. Door middel van het onderstaande stappenplan kunt u zichzelf omvormen tot een manager passend binnen HNW.

1. Zelfinzicht: wat voor leider bent u? De eerste stap is zelfinzicht, om voor uzelf helder te krijgen wat voor leider u bent. Waar bent u goed in en wat kunt u beter aan anderen overlaten? Hoe komt u over bij uw medewerkers en bij het managementteam? Wanneer u beseft waar uw talenten en valkuilen liggen, is het eenvoudiger om te bepalen welke punten benadrukt kunnen worden, waaraan u nog moet werken (of beter achterwege kunt laten).

2. Leiderschap: wat voor leider heeft uw team/afdeling nodig? In de kwestie ‘wat voor leider bent u?’, is het uitgangspunt uiteraard uw karakter en ambitie en de gewenste resultaten. Natuurlijk speelt ook het team of de afdeling hierin een rol. Belangrijk is dat u hierbij tevens uit gaat van de individuele teamleden. Immers, de verantwoordelijkheid en werkzaamheden van de één, kan volledig verschillen van de ander. Dit geldt ook voor de teamleden zelf; zo zijn er mensen die meer behoeften hebben aan aansturing. Terwijl anderen door autonoom en zelfstandig te werken, beter tot hun recht komen.

3. Inventarisatie: hoe staat de organisatie er voor? Binnen het HNW wordt gestuurd op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Binnen zo’n concept is het cruciaal dat de taken van de teams en afdelingen hierop zijn toegeschreven. Dit kan alleen door eerst goed te inventariseren hoe de organisatie als geheel en de afzonderlijke onderdelen ervoor staan. Pas dan weet u waarop gestuurd moet worden.

4. Leiderschapsstijl: waar liggen de risico’s? Wat uw leiderschapsstijl ook is, voor iedere manier van leidinggeven geldt dat een eenzijdige benadering in een niet-passende omgeving veel schade kan veroorzaken. Door – eventueel samen met andere managers – in kaart te brengen welke risico’s uw leiderschapsstijl heeft, kunt u hier op anticiperen.

5. Persoonlijke drijfveren: blijf wie u bent De laatste en misschien wel de belangrijkste stap. Want ongeacht de goedbedoelde tips en handreikingen over hoe managers een goede leider kunnen zijn, alles staat of valt met hoe uw eigen drijfveren hierin passen. De vraag is dus: hoe pas ik met mijn persoonlijke drijfveren en karakter binnen de gegeven situatie, de organisatie en de afdeling en hoe beïnvloed ik die?  

Bronnen: Overhetnieuwewerken.nl Ormit.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.