5e Chilling Facts: supermarkten stoppen met HFK’s

Uit het nieuwste rapport, Chilling Facts V, van de milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) blijkt dat Europese supermarktketens inmiddels al overstappen van HFK’s naar natuurlijke, fluorloze koudemiddelen.

Uit de 5e editie van deze jaarlijkse enquête van de EIA blijkt dat Europese supermarktketens inmiddels al overstappen van HFK’s naar natuurlijke koudemiddelen. Er is een aanzienlijke stijging van 24% in het afgelopen jaar naar HFK-vrije of ‘hybride’-systemen met een totaal van 428 in Engeland. Verder toont het rapport aan dat er in Europa 589 hybride installaties zijn en meer dan 1.000 HFK-vrije systemen in werking. “Al tijdens het ATMOsphere-congres gaven zowel retailers als leveranciers duidelijk aan dat ze inmiddels met succes aan de transitie werken”, beaamt Clare Perry van de EIA. “Dat proces gaan ze doorzetten, alleen willen ze dat er duidelijkheid vanuit Europa komt, in de vorm van een F-gassenverordening waarin duidelijke tijdschema’s zijn opgenomen”.

Maatregelen HFK’s

De EIA roep Europese lidstaten op om maatregelen te steunen die aansturen op een strenge limiet op de hoeveelheid HFK’s die nog op de markt mogen worden gebracht, en om deze koudemiddelen te bannen voor alle situaties waarin veilige, energie-efficiënte alternatieven voorhanden zijn – zoals dat bij commerciële koelsystemen het geval zou zijn. Perry: “De tijd van handelen is aangebroken. We weten dat een ban op HFK’s voor nieuwe commerciële koelapparatuur niet alleen mogelijk is, maar ook kansen biedt voor de Europese industrie. Bovendien is duidelijk dat alternatieve koudemiddelen voor een betere energie-efficiëntie kunnen zorgen, zodat er sprake is van dubbele winst voor het klimaat.” Commerciële koelinstallaties zijn volgens de EIA verantwoordelijk voor een significant aandeel in de Europese HFK-emissies, doordat er regelmatig koudemiddel uit weglekt. “Het vervangen van deze apparatuur door technologie die primair gebruikmaakt van natuurlijke koudemiddelen wordt steeds kosteneffectiever, en de initiële investeringskosten van vervanging zullen naar verwachting dalen als de productievolumes van alternatieve koelapparatuur groeien.”

Aanbevelingen

Ondanks de vele successen die in het rapport worden genoemd, is de EIA bezorgd over het toenemende verschil tussen retailers die hun verantwoordelijkheid voor het milieu serieus nemen en degenen die dat niet doen. Perry: “Wij dringen er bij retailers op aan in dialoog te blijven met elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis op te bouwen.” Overige aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • Retailers moeten zich onmiddellijk committeren aan het HFK-vrij gaan in het geval van nieuwe winkels en verbouwingen, met als doel het bereiken van een industrie-brede uitfasering van HFK's in 2020.
  • Retailers moeten instemmen met deuren voor alle koelingen en vriezers.
  • De Europese Unie moet:
    • het gebruik van HFK's met een GWP> 2500 verbieden vanaf 2017;
    • het gebruik van HFK's in nieuwe stationaire koelinstallaties verbieden vanaf 2020;
    • overeenstemmen met een snelle uitfasering van HFK's.
  • Regeringen dienen de verschuiving naar HFK-vrije technologieën te ondersteunen door te investeren in een verhoogde capaciteit van koelinstallaties met een toenemend gebruik van natuurlijke koudemiddelen

Het rapport Chilling Facts V is via de website van EIA te downloaden.

Bronnen: EIA, fgassenverordening.nl en koudeenluchtbehandeling.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.