Menu

7 tips om een arbeidsconflict te voorkomen

De spanningen op het werk lopen soms hoog op. Arbeidsconflicten kunnen nare gevolgen hebben voor de sfeer en zelfs het ziekteverzuim laten oplopen. Hoe voorkom je dat het zover komt?

Jaarlijks melden 60 duizend tot 100 duizend mensen zich ziek als gevolg van een conflict op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van TNO in 2004. Ook stelde TNO in 2009 vast dat dit ziekteverzuim gemiddeld zo’n 37 dagen duurt. Maar vaak blijft het niet bij ziekteverzuim alleen. In veel gevallen worden meerdere collega’s in het conflict betrokken en ‘besmet’ het conflict het hele team of zelfs de afdeling. Kortom: als arbeidsconflicten niet op tijd worden aangepakt, kost je dit als werkgever veel tijd en geld. Dit kun je doen om te zorgen dat ze niet uit de hand lopen:

1. Communiceer en geef feedback

Veel arbeidsconflicten zijn te voorkomen door goede communicatie. Vooral elkaar goede feedback geven is erg belangrijk. Kaart problemen aan zonder conclusies te trekken en spreek de ander aan op zijn gedrag. Maar sta daarbij ook open voor alternatieve verklaringen en oplossingen.

2. Let op de signalen

Een keer onenigheid hebben over een bepaald project kan, maar als dit verder gaat, en ontaard in continue gezeur over andere kleine kwesties zoals de temperatuur of de tijd dat iemand op kantoor is, dan moet je alert zijn. Dan wordt een conflict over werk persoonlijk en lopen de emoties steeds hoger op. Neem in dit geval een time-out en kom er een paar dagen op terug.

3. Voorkom aannames

Als je de collega al meerdere keren hebt gebeld en hij neemt niet op, dan ben je snel geneigd te denken dat hij dit opzettelijk doet. Probeer toch open te blijven en vraag gewoon of er iets aan de hand is. Misschien had hij gewoon een vrije dag.

4. Blijf praten

Het is niet makkelijk om met elkaar te praten als er spanningen zijn. Vaak beperk je je automatisch alleen tot de noodzakelijke communicatie. Doe het tegengestelde: communiceer, het liefst face-to-face. Benoem wat je ziet en zeg wat het met je doet, en houd het vooral bij je zelf. Zo pak je zelf de controle in plaats van in de slachtofferrol te stappen.

5. Leef je in

Bij een conflict kunnen de betrokkenen verschillende belangen hebben, ook al werk je in hetzelfde bedrijf. Als PR-manager wil jij dat het nieuwe rapport nog deze week wordt verspreid, maar de onderzoekers hebben meer tijd nodig om de conclusie te nuanceren. Botsing. Het helpt om begrip te tonen voor de ander en te onderhandelen totdat je een compromis bereikt.

6. Laat het niet sluimeren

Het is meestal niet verstandig om een arbeidsconflict op zijn beloop te laten. Soms verharden de standpunten, waardoor je steeds verder weg komt van een oplossing. Maak daarom direct met alle betrokkenen afspraken over de manier waarop zij het arbeidsconflict gaan oplossen. Je kunt zelfs een conflictprotocol opstellen.

7. Neem het serieus

Onderschat een conflict niet en neem de signalen serieus. Als een conflict escaleert kost het veel geld en misschien zelfs de reputatie van betrokkenen. Zorg snel voor een oplossing.  

Bron: Ondernemen met personeel Intermediair

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.