Menu

9 stappenplan: Wanneer moeten elektrische installaties gekeurd worden?

Te vaak is er uitval van productie, brand of lichamelijk letsel als gevolg van onveilige elektrische installaties. Dit kan voorkomen worden door regelmatige inspecties uit te voeren. Deze inspecties zijn bovendien verplicht door de Inspectie SZW.

Mocht een storing of mankement van een elektrische installatie leiden tot uitval of een ongeval, dan ben je als eigenaar of gebruiker aansprakelijk voor de geleden schade. Wanneer de Inspectie SZW komt inspecteren moet je aan kunnen tonen dat de aanwezige elektrische apparaten, machines en toestellen tijdig zijn gekeurd en aan de norm voldoen. Immers, pas als je elektrische installaties hebt gekeurd conform de NEN 3140, heb je een ‘vermoeden van overeenstemming’. Dit houdt in dat de rechter naleving van de norm gelijkstelt aan naleving met de Arbowet. Indirect heeft de norm dus kracht van wet. De Nederlandse norm (NEN) 3140 omvat een aantal richtlijnen om in bedrijfsomgevingen veilig te werken aan elektrische laagspanningsinstallaties. De NEN 3140 is gebaseerd op de Europese norm EN 50110.

Hieronder vind je een handig stappenplan om elektrische installaties te inspecteren.

Inspectie elektrische installaties in 9 stappen

 1. Maak een inventarisatie van de apparaten, machines en toestellen.
 2. Bepaal de frequentie van inspecties.
 3. Bepaal wie de inspecties gaat uitvoeren (zelf doen of uitbesteden).
 4. Wanneer er eigenhandig wordt geïnspecteerd, ga dan na of degene hiervoor bevoegd is.
 5. Gebruik voor de inspecties checklisten. Deze zijn te downloaden via nen1010.cobouw.nl.
 6. Herstel eventuele mankementen en los storingen op.
 7. Check of het apparaat of de installatie na herstel nog aan de norm voldoet.
 8. Maak van de inpectie een volledig rapport op. Via de website euronorm.net kun je voorbeelden downloaden.
 9. Na afloop van de inspectie dien je de rapportage te bewaren.

Bepalen van de inspectiefrequentie

Bij het bepalen van de inspectiefrequentie van elektrische installaties worden, naast de NEN 3140 en EN 50110 (de NEN 3140 is gebaseerd op de Europese norm EN 50110), ook de NEN 1010-6 en de NEN-EN-IEC 60079-17 gehanteerd.

 • NEN 3140 en NEN-EN 50110: de inspectiefrequentie van bestaande elektrische installaties die zich niet op explosiegevaarlijk gebied bevinden, wordt bepaald door deze norm. Op de website nen3140.cobouw.nl vind je een praktische rekentool om de keuringsfrequentie volgens NEN 3140 te bepalen.
 • NEN 1010-6: volgens deze ‘veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties’ is bepaald dat elke nieuwe installatie voor ingebruikname moet worden geïnspecteerd (100%-controle van al het elektrische materieel). Vervolgens moeten de gebreken of fouten die nog aanwezig zijn worden verholpen, zodat de installatie goed in bedrijf kan worden genomen. Zie voor verdere informatie nen1010.cobouw.nl
 • NEN-EN-IEC 60079-17: deze norm bepaald de inspectiefrequentie van bestaande en nieuwe elektrische installaties die zich binnen explosiegevaarlijk gebied bevinden. Voor meer informatie kun je terecht op atex.cobouw.nl.

Bronnen: Euronorm.nl Nen1010.cobouw.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.