Bakstenen produceren zonder hitte

Bakstenen produceren zonder hitte 

Het productieproces van bakstenen bestaat normaal gesproken uit het verhitten van klei op ongeveer 1000 à 1200 graden Celsius. TNO komt met een nieuw productieproces waarbij geen hoge temperaturen nodig zijn. Dit proces maakt gebruik van een (alkali) activator. Hierdoor ligt de nabehandelingstemperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Voor producenten levert dit dus een grote energiebesparing op. Tests van TNO laten zien dat deze nieuwe manier van produceren ook nieuwe mogelijkheden biedt voor de receptuur van de stenen. Verder zijn er nieuwe mogelijkheden op het gebied van de textuur, sterkte, kleur en maatvastheid van de bakstenen. Zo kunnen er bijvoorbeeld druksterktes behaald worden van circa 4 MPa (na 7 dagen) tot circa 20 MPa (na 28 dagen). 

Toekomst van koud gebakken bakstenen

TNO geeft aan dat de nieuwe technologie een aantal samenhangende voordelen heeft voor de bouwindustrie. Zo is er sprake van een reductie van de productiekosten door het verlagen van de energiekosten tijdens het bakken een reductie van de productiekosten. Daarnaast wordt er bijgedragen aan een lagere CO2-uitstoot door een kleinere footprint, reductie in het verbruik van de primaire grondstoffen. Ook op het gebied van productontwikkeling is er een voordeel. De mogelijkheden van het koud bakken kunnen worden toegepast bij het produceren van strakke stenen of dunne gevelpanelen. De komende periode zal TNO deze nieuwe kennis overbrengen naar de markt. 

Opleidingen en trainingen

Bent u werkzaam in de bouw en wilt u zich verder ontwikkelen? Of bent u toe aan een loopbaanverandering en ambieert u een baan in de bouwsector? NCOI biedt een breed aanbod opleidingen op het gebied van Bouwkunde en Architectuur, Constructietechniek en Vastgoed en Makelaardij.
 
Bron: Bouwwereld, TNO 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.